cultura

Marc Orriols

Egiptòleg especialitzat en sexe

“Els egipcis deien ‹posar-se la perruca› en lloc de ‹copular›”

El sexe era una qüestió tabú a l'antic Egipte?

Si bé dins de l'àmbit sagrat no era tabú, perquè apareix en els textos tranquil·lament, en canvi, en l'àmbit profà, als contes literaris, per exemple, sí que ho era, perquè es fan servir metàfores sexuals en lloc d'utilitzar un verb explícit per referir-se a la còpula.

Quines metàfores?

N'hi ha una de divertida que diu ‘posa't la perruca i passem una estona feliç'. El verb abraçar sovint té connotacions sexuals. O el verb conèixer, que també apareix a la Bíblia. Mai s'expressa explícitament l'acte sexual.

L'aparició d'imatges sexuals és anecdòtica als temples?

Sí, als temples hi ha déus tocant-se el fal·lus, però no es pot entendre com a sexualitat, és més un acte de fertilitat. Dins el món profà he documentat una quarantena d'imatges en 3.000 anys d'història. És realment anecdòtic.

Quina és la més curiosa?

El papir eròtic de Torí, l'obra mestra de la sexualitat egípcia. Es va trobar a Deir al-Medina, a la zona de Luxor. És un objecte únic i la gran incògnita. No se sap ben bé què és, hi ha diverses teories, no se'n sap la finalitat. Hi surten dotze còpules, però no se'l pot entendre com un Kamasutra. Hi ha qui diu que són escenes d'un bordell.

Es diu sempre que la prostitució comença a Egipte. És així?

No podem pensar en el concepte de prostitució d'avui en dia, perquè d'entrada ells no tenien moneda i és difícil pensar que pagaven amb ànecs (riu), com un intercanvi.

I quina imatge és la més antiga?

La primera paraula sexual apareix en un temple funerari on surten uns pelicans i hi diu que no copularan. Pel que fa a les imatges, en el Regne Mitjà, cap a la dinastia XII, hi ha una còpula en una tomba.

On hem d'anar per contemplar aquestes imatges?

A part del papir de Torí –l'obra mestra de la sexualitat egípcia–, al Museu Britànic hi ha exposades una divinitat que es fa una autofel·lació i una imatge d'una còpula de dos personatges anònims. Però la tendència és que aquest tipus d'imatges no estiguin exposades, sinó que es guardin als magatzems dels museus, pel tabú d'avui.

S'han trobat preservatius fets amb budell de...

No, això és un gran mentida. En algunes imatges es detecta que s'està practicant sexe anal heterosexual com a mètode anticonceptiu –del sexe homosexual se'n parla al Llibre dels morts però com a negatiu–. I, a més, en els textos mèdics hi apareixen receptes anticonceptives.

Com ara?

S'han fet experiments i no funcionen. N'hi ha una feta d'excrements de cocodril i fulla d'acàcia, que té acid làctic que mataria l'esperma. Es ficava dins de la vagina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.