cultura

Mor l'historiador Josep Termes als 75 anys

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2006 i Creu de Sant Jordi, es va especialitzar en el moviment obrer català dels segles XIX i XX

L'enterrament es farà demà al migdia a Barcelona

L'historiador i premi d'honor de les lletres catalanes 2006, Josep Termes, ha mort aquest divendres als 75 anys. Termes, professor catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), va ser un referent en especialitzar-se en el moviment obrer català dels segles XIX i XX. L'enterrament es farà demà al migdia al tanatori de les Corts de Barcelona.

Doctorat en història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1971, també hi va exercir com a professor. Va ser catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Barcelona, i també va treballar a la Universitat Pompeu Fabra, en concret a l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives. El 1990 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

El seu activisme en contra del règim del general Francisco Franco va provocar que fos expulsat de la Universitat de Barcelona en dues ocasions.

Va publicar diversos llibres entre els quals destaca Anarquismo y sindicalismo en España: La primera Internacional (1864-1881); La immigració a Catalunya i altres estudis d'història del nacionalisme català; i La catalanitat obrera. La República Catalana, l'Estatut de 1932 i el Moviment Obrer.

El febrer del 2010 Josep Maria Solé i Sabaté va publicar un article al diari AVUI a la secció de Diàleg en què glossava la figura de Josep Termes.