cultura

Adéu sobtat al pallasso Totó

El pallasso Manel Vallès, conegut en el món del circ amb el nom de Totó, va morir dissabte passat de manera inesperada en un hospital de Calella, on va ser traslladat d'urgència després que es va començar a trobar malament a la seva residència de Malgrat de Mar. El funeral per aquest gran artista tindrà lloc avui a Malgrat de Mar.

L'artista, de 77 anys, en feia cinc que s'havia retirat de l'escena. Com a pallasso august va treballar, al llarg d'una dilatada carrera, a les millors companyies europees, com ara Hermanos Martini i Martini-Llata, i també al carrer, amb la seva inseparable partenaire, Rose-Marie Risto, amb la qual va formar la parella Germans Totó després de conèixer-la en un circ de Suècia. Entre els anys 1957 i 1976, Vallès va actuar en circs com ara Coliseo do Recreios (Portugal, 1961); Price (Estat espanyol, 1967); Sabine Rancy, i Pinder Jean Richard (Estat francès, 1972 i 1975); Althoff, i Benneweis (Alemanya, 1971 i 1976), Scott (Suècia, 1962), entre d'altres.

És considerat pels especialistes com a un dels tres millors pallassos catalans excèntrics del segle XX, juntament amb Charlie Rivel i Tortell Poltrona (Jaume Mateu). De molt petit ja va mostrar la seva passió per l'humor de pista i sempre es va dedicar en cos i ànima a una activitat que va molt més enllà d'una mera professió.