cultura

Merescudíssim

El prolífic autor Joaquim Carbó rep el premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català

El gran Joaquim Carbó –gran com a escriptor, perquè el seu tarannà dilueix el pes vital dels seus esplèndids 80 anys– va rebre ahir al parc de la Ciutadella i dins dels actes de la Setmana del Llibre en Català un merescudíssim premi Trajectòria. Aquest guardó es va instaurar el 1997 i s'atorga anualment a una personalitat vinculada al món de la cultura que hagi destacat en la seva divulgació. Amb més de 130 títols i el compromís mostrat amb la llengua i el país, qui millor que ell?

En alguna il·lustració d'alguna edició de La colla dels deu hi havia un error: hi surten onze personatges. Ahir, l'onzè personatge, el fantasma, va ser qui va presentar l'acte. “Ara em traurien amb Photoshop”, va suposar el personatge. “Abans t'haurien tret amb fot-el-camp!”, va afegir Carbó, amb la rapidesa i simpatia habituals.

Entre el públic hi havia autors (Maria Barbal, Maite Carranza), polítics com l'exalcalde Hereu i una nodrida mostra dels molts editors que han publicat obres de Joaquim Carbó.

Albert Pèlach, president de la Setmana, va fer la glossa professional i humana de Carbó, llarga per força, abans de lliurar-li el guardó. “Si la trajectòria és llarga, vol dir que te'n queda poca. A casa prenem vitamines, per aguantar força anys”, va comentar Carbó, autor d'un llibre constantment reeditat com La casa sota la sorra.

Preservant la llengua

A més d'autor prolífic i multipremiat, Carbó va participar en el naixement de la revista Cavall Fort, fonamental per preservar la llengua en temps difícils –més que ara, tot i que fa l'efecte que aquella foscor torna a envair-nos–, que va permetre, i encara ho fa, mantenir el català viu entre els més petits.

L'acte d'ahir, que va continuar amb una xerrada entre l'homenatjat, Joaquim Noguero i Mercè Canela, no serà l'únic. Diumenge, a dos quarts de dotze del migdia, tindrà lloc al parc de la Ciutadella un espectacle de titelles en què es representaran dos relats de Carbó, L'ocell meravellós (Titelles Babi) i En Miquel sobre l'asfalt (Titelles Marduix). I el mateix dia i lloc, a un quart de dues, està prevista una gran foto de família. L'organització ha preparat una trobada entre l'autor i els seus fans de totes les edats (tothom hi és convidat), que poden dur els llibres que més els han agradat. Segur que serà una gran foto, tot i que no tant com Carbó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.