cultura

Sense festa dels Octubre

El pagament de les multes per les emissions de TV3 obliga ACPV a suspendre la gala dels premis

“Camps ens ha fet fer esforços humans i econòmics més enllà del possible”

La tradicional nit literària en què es lliuren els premis Octubre s'ha suspès. Just en l'any que l'entitat organitzadora, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), commemora el 40è aniversari d'un dels guardons més prestigiosos de la llengua catalana, la difícil situació econòmica que viu l'entitat ha obligat a cancel·lar una cita en què s'aplegaven nombroses i destacades personalitats de la cultura de tot l'àmbit lingüístic.

Amb gran pesar i malestar, el president d'ACPV, Eliseu Climent, va justificar la decisió per la situació financera en què es troba l'entitat. “Aquesta és una casa —en referència a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, seu d'ACPV— que ha tingut problemes molt seriosos amb l'anterior president de la Generalitat. Francisco Camps ens ha fet fer esforços humans i econòmics més enllà fins i tot de les nostres possibilitats”, va explicar ahir Climent.

L'entitat ha patit des del 2007 una autèntica persecució del govern de Camps, que ha intentat ofegar-la econòmicament amb sancions desorbitades. ACPV acumula multes que superen els 800.000 euros com a propietària dels repetidors que emetien el senyal dels quatre canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al País Valencià. D'aquests, fins ara només ha aconseguit pagar-ne 350.000.

“La nostra prioritat en aquests moments és que no es tanque aquesta casa, i per això, s'imposa una austeritat temporal. Camps no aconseguirà el seu objectiu de tancar l'Octubre ”, va advertir Climent.

A les multes, s'hi suma també l'esforç fet per l'entitat per aconseguir la presentació de la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres, que proposa l'extensió sense límits del senyal de les televisions autonòmiques a totes les comunitats que comparteixen una mateixa llengua. La ILP va superar la setmana passada el tràmit de presa en consideració al Congrés dels Diputats.

84 originals

Això no obstant, Climent va destacar la importància d'haver mantingut i consolidat els guardons literaris. “Els premis es lliuraran, però en un acte privat”, va explicar.

Pel que fa a les obres presentades, s'ha passat de 67 originals en l'edició anterior a 84 de l'actual: 35 aspiren al premi de narrativa Andròmina; 36 originals, al premi de poesia Vicent Andrés Estellés, i 13, al premi d'assaig Joan Fuster. “Són unes xifres sensiblement superiors a les de convocatòries anteriors”, va subratllar Climent.

ACPV manté també els congressos i la resta d'activitats relacionades amb la setmana dels Octubre, com ara les jornades sobre mitjans de comunicació, Dones 3.0, organitzades per Espai Dona, en què es reflexionarà sobre la qüestió de gènere en el món internàutic, o el simposi Spectra sobre teories de la conspiració, que centrarà l'atenció en la celebració de dos aniversaris, el desè de l'11-S als Estats Units i els vint-i-cinc anys de la tragèdia nuclear de Txernòbil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.