cultura

Blanes posa ofici i imaginació al teatre

El teatre selvatà presenta un programa emmagrit, però digne per a la tardor amb ‘La presa', ‘Pedra de tartera' o ‘Truca un inspector'

A cada presentació de programació es repeteix la mateixa història i comença a ser una mica exasperant: retallada de pressupostos per programar als teatres. Blanes no n'és una excepció, ha tingut retallades, i ahir va presentar la programació per a la temporada de tardor. En aquesta situació és quan queda clara la perícia del programador, la seva imaginació i recursos, i a Blanes compten amb l'avantatge que qui gestiona el teatre, Bitó Produccions, és una empresa amb experiència, recursos, contactes, ofici i un pes important en el sector, que pot aprofitar sinergies i oferir paquets de contractació a les productores, i obtenir millors condicions.

Blanes és plaça dura, teatralment parlant –també ho són Roses, que ha pres la controvertida decisió que en el futur, a la tardor, no faria res més que festivals benèfics, i Lloret–, en el sentit que costa fer anar públic al teatre, però ja fa uns anys que persisteixen i n'han recollit els fruits. Blanes presenta alguns espectacles que són apostes segures, com La presa (Connor McPherson), de La Perla 29, amb Montse Germán en el repartiment; o Pedra de tartera, una versió teatral de la novel·la de Maria Barbal, a càrrec d'un dels adaptadors teatrals més destacats del país, Marc Rosich, dirigida per Lurdes Barba i amb una excelsa Àurea Márquez de protagonista. També entra en el rànquing dels destacats Truca un inspector, una producció del Teatre Goya, dirigida i interpretada per Josep Maria Pou, amb els gironins Paula Blanco (Tossa de Mar) i David Marcé (Banyoles) en el repartiment, compartint escenari amb Victòria Pagès, Ruben Ametllé i Carles Canut. Les entrades per a les dues funcions d'aquest espectacle programades a Temporada Alta es van acabar i ja se n'han programat dues més, de manera que l'expectació és màxima. Un altre punt d'atenció és l'espectacle Dues dones que ballen, una coproducció d'El Canal i el Teatre Lliure, que es va estrenar a Temporada Alta, protagonitzada per Alícia Pérez i Anna Lizaran, amb direcció del lloretenc Xavier Albertí. El programa l'obrirà la preestrena de Pirouette en re menor, de Bàcum Produccions, que fa una estada de residència al teatre blanenc, mentre que també s'han programat sis espectacles familiars (Rialles), dos concerts, els Pastorets i dues funcions de l'espectacle Malson of a bitch, del grup local El Mirall, que enguany celebra el 25è aniversari.

El Teatre de Blanes ha renovat la a web, ha creat un nou abonament per a 5 espectacles (20% de descompte) i ha augmentat el descompte de 3 espectacles (del 10% al 15%). La mitjana d'ocupació durant el primer semestre de l'any va ser del 57%.

Els tres municipis volen programar conjuntament

Les restriccions pressupostàries fan que els Ajuntaments intentin cada cop més mancomunar serveis, i el teatre no serà un cas a part. A Blanes el cost de la gestió integral del teatre per part de Bitó Produccions era d'uns 420.000 euros l'any, però un cop acabat el contracte, a finals d'any, l'Ajuntament de Blanes només encarregarà a Bitó Produccions la programació, com passa a Lloret de Mar (el cost a Lloret per la temporada vinent serà de poc més de 119.000 euros). Els regidors de Cultura de Blanes i Lloret de Mar, Lara Torres i Arseni Frigola, respectivament, estan d'acord a gestionar conjuntament la publicitat, venda d'entrades i tasques de comunicació, entre altres serveis relacionats amb el teatre, perquè les despeses siguin més petites, i sembla que Tordera, al Maresme, també s'inclourà en aquesta xarxa teatral. Evidentment, la gestió conjunta també tindria com a objectiu que els tres municipis es coordinin a l'hora de programar la temporada teatral.

N. FORNS

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.