cultura

Un festival de por

Les Fires de Girona es tenyiran de vermell amb la primera Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona, l'Acocollona't 2011, que tindrà lloc al Truffaut

A més d'una mostra de curts s'han organitzat els concursos Scream Girls i Mad Face

Diuen que durant les nits de lluna plena, cap a l'alba, els gironins sensibles poden veure el fantasma de la cocollona nedant a l'Onyar, riu amunt i avall fins que surt el primer raig de llum. Segons la llegenda i tots aquells que asseguren haver-la vista, el fantasma d'aquella novícia que va ser empresonada per la seva santedat té forma de cocodril-papallona, una imatge realment inquietant que ara tothom pot veure més que mai ni que sigui com a icona d'un festival que té la intenció de tenyir de vermell les Fires de Sant Narcís.

I és que la seva metamòrfica figura predomina, gràficament i semàntica, la primera edició de l'Acocollona't, la Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Girona. Talment com aquella mítica Bèstia sota l'asfalt a la qual sembla homenatjar, l'Acocollona't vol sacsejar l'audiència irrompent amb força per omplir un buit històric que, a banda del festival de cinema de Sitges i el Festerror de Lloret, no acaba de satisfer la demanda contínua i creixent que aquest tipus de cinema genera.

És clar que només tres bojos del cinema de gènere amb un punt freak com són els curtmetratgistes David Ruiz, Paco Cavero i Jordi Martínez podien haver tirat endavant un projecte així en una ciutat com Girona. Això, a més, amb el beneplàcit del cinema Truffaut, malentès per alguns com el temple dels cinèfils de veritat, i que esdevindrà la seu del festival que tindrà lloc del 28 al 31 d'octubre.

Com el trio recorda, va ser precisament arran de la prova pilot realitzada en aquest cinema ara fa mig any amb la triomfant Nit de Zombis que es van decidir a tirar endavant aquesta idea un xic “esbojarrada” d'organitzar una mostra del cinema que més els agrada i que es vol convertir en una opció alternativa a l'oferta tradicional de Fires.

A cridar s'ha dit

Com a tret de sortida, el primer dia (28 d'octubre) hi ha prevista la projecció de curts fora de concurs, una bona mostra del cinema underground que s'està realitzant a les comarques gironines. Entre el seu pas pel festival de Sitges i el de terror de Sant Sebastià, els gironins tindran el privilegi de visionar la preestrena del film Diamond flash, opera prima de Carlos Vermut, que fins ara ha rebut els aplaudiments de directors com Nacho Vigalondo i Álex de la Iglesia.

El 29 i el 30 d'octubre tindrà lloc la mostra de curts finalistes, que un jurat presidit per Borja Crespo (entre altres, director del festival de còmic de Getxo) haurà de premiar. Els guardons, amb diverses categories, tindran una dotació que va dels 600 als 300 euros.

Més original i per animar el personal, per a aquells mateixos dies s'han organitzat dos concursos d'allò més originals: l'Scream Girls i el Mad Face. Totes aquelles noies que vulguin emular mítiques reines del crit com Janet Leigh (Psicosi), Jamie Lee Curtis (La nit de Halloween) o Marylin Burns (La matança de Texas) tindran aquí l'ocasió de destrossar els timpans de l'audiència.

Però, és clar, una scream girl no seria res sense el psychokiller de torn. I aquí entraran en joc tots els qui fa temps somien a treure a relluir els seus impulsos més assassins. També hi poden participar aquells a qui aquest esforç no els cal.

Per completar les sessions també s'han organitzat dues projeccions per recuperar dos clàssics reivindicables. D'una banda Critters (Stephen Hereck, 1986), la cara B de Gremlins, i de l'altra El regreso de los muertos vivientes (Dan O'Bannon, 1985), cinta ineludible per als amants dels morts vivents.

Finalment, coincidint amb la nit de Halloween, es projectarà la websèrie Crónicas Drakonianas i es farà l'entrega de premis i es projectarà el palmarès. Una festa grossa de cloenda, que es farà a la Sala Túrmix de Platea esdevindrà el colofó d'aquest primer Acocollona't, que compta amb la col·laboració, entre altres, de l'Ajuntament i de la Diputació de Girona, de la Llibreria 22 i de Moby Disk.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.