La literatura ebrenca viu l'esplendor amb setanta noves publicacions

Els centres d'estudis catalans proposen una llibreria virtual per exterioritzar les edicions locals

La literatura ebrenca, malgrat la crisi, ha fet una embranzida notable des de l'última edició de la fira del llibre ebrenc i enguany es va presentar amb 70 noves publicacions sota el braç. La proliferació de relats sobre les comarques ebrenques, siguin d'autors ebrencs o no, ha generat l'etapa que ha concentrat més publicacions. Aquesta sisena edició de la fira del llibre ebrenc, a Móra d'Ebre, va arribar a incrementar la participació d'escriptors un 25%, arribant a la cinquantena i que durant tot el dia d'ahir van estar presentant i signant les seves obres literàries.

D'entre tots els actes que ahir es van organitzar hi va haver també una taula rodona amb diferents ponents per debatre el futur d'aquestes edicions locals. Entre els quals, Josep Santesmasses, president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), que va avançar als assistents que per superar la barrera territorial de què ara són objecte aquestes publicacions s'ha proposat la creació d'una llibreria virtual. Tot i que des del Gremi de Llibreters de Catalunya, va afirmar Santesmasses, no els va semblar una bona idea, «aquest nou projecte centralitzaria l'oferta dels llibres en un web a internet i, així, totes les nostres publicacions arribarien a les mans dels interessats arreu on estiguin», deia el president de la CCEPC. D'altra banda, Sergi Bassa, de la llibreria Bassa de Móra d'Ebre, va creure que aquesta iniciativa és un «perill incert» per a tots els llibreters. Ell mateix, al seu negoci, hi té un apartat dedicat exclusivament a les edicions locals. «La gent compra aquestes publicacions durant tot l'any. Això vol dir que hi ha bons títols, però els llibreters volem saber quin serà el nostre paper en el moment que s'introdueixi la xarxa virtual en el procés de compra», va dir. Durant els tres dies que va durar el Litterarum i la fira del llibre ebrenc, han passat per Móra unes 5.000 persones, mil més que en l'edició anterior.

El Litterarum reforça la fira del llibre amb un nou públic

«La segona edició del Litterarum ha estat un gran èxit, i gràcies a això la gent viu més la fira», va explicar ahir l'organitzador de la fira del llibre ebrenc, Albert Pujol. Enguany, l'organització va voler ampliar l'oferta d'activitats d'aquesta festa d'espectacles literaris i va atreure gent de la zona i del País Valencià, amb artistes d'arreu dels Països Catalans, i no només ebrencs, com en l'edició passada. Pel que fa a la fira del llibre ebrenc en si, que es va celebrar ahir paral·lelament al Litterarum, hi va haver un total de 20 estands d'editorials i llibreries d'arreu de Catalunya. «El Litterarum fa que la Ribera d'Ebre se situï dins el panorama cultural dels Països Catalans», va dir Pujol. A més, l'organitzador va afirmar que l'augment de publicacions ebrenques «és gràcies a la gent del territori, que li agrada més llegir sobre les seves terres». D'altra banda, també va considerar que la crisi no afecta la literatura, «ja que no suposa una gran despesa» i que l'Ebre, va assegurar, «concentra un gran nombre de lectors en literatura catalana».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.