cultura

Una gran Jove

èxit merescut · La Jove de Tarragona aconsegueix descarregar dos castells de nou en la tradicional diada de Santa Teresa retorn amb nota · La Colla Vella celebra la seva tornada al Vendrell carregant el tres de nou

La plaça va ser moltgenerosa amb una Jove de Tarragona que va exercir de colla gran amb majúscules

La Vella hi torna, i la Jove hi guanya! La plaça Vella del Vendrell, un feu històric del mapa casteller tradicional, va ser l'escenari ahir d'una altra edició de la diada de Santa Teresa. Però no va ser una diada més en la centenària història d'aquest vetust escenari, ja que, precisament ahir, la Colla Vella dels Xiquets de Valls tornava a actuar a la plaça Vella del Vendrell després de més de cent anys. La decisió de convidar els rosats (que el 2001 havien actuat al Vendrell amb motiu del 75è aniversari dels Nens, però en un escenari alternatiu), presa fa poques setmanes, va aixecar una certa polèmica a la capital del Baix Penedès, i és que la Vella va ser la gran rival d'aquells Nens de la dècada dels seixanta i dels setanta (que no tenen res a veure amb els d'ara), amb qui es disputaven la jerarquia castellera.

Ahir, la Vella va tornar al Vendrell encapçalant un cartell de luxe, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els seus flamants galons de gamma extra estrenats recentment, amb una Colla Joves Xiquets de Valls amb l'obligació de no caure i amb uns molt ambiciosos Nens del Vendrell. L'expectació va ser màxima i estava plenament justificada. A l'hora de dictar sentència, la plaça va ser molt generosa amb una Jove de Tarragona que va exercir de colla gran amb majúscules i va acabar firmant la millor actuació de la diada i, per extensió, de la jornada.

Doblet de nou

I això que els tarragonins van rebre una galleda d'aigua freda en el primer castell que van aixecar, un quatre de vuit amb l'agulla molt ben resolt fins a la sortida de l'agulla, molt lenta, que va acabar per fer caure el pilar i va deixar el castell en carregat.

Un accident que no va desanimar els tarragonins, que van resoldre les dues rondes posteriors amb una capacitat de lluita i ambició notables. Primer, la colla va descarregar el quatre de nou, amb cares molt joves a la rereguarda i un esforç gairebé èpic i, posteriorment, va fer el mateix amb el tres de nou, amb un folre sempre al seu lloc i un tronc molt concentrat. Gran Jove!

La Colla Vella, per la seva banda, va sortir de cinc de vuit, prova clara de la “supercatedral” que intentaran diumenge que ve al Blat. Molt ben resolta, la catedral va donar pas al castell de nou amb què la Vella va voler el seu retorn al temple vendrellenc, un tres de nou de format lleuger que es va treballar, però que no va passar per cap moment de perill. Quan s'esperava que la colla apostaria fort en la tercera ronda per superar els registres dels tarragonins, va sorprendre l'elecció del quatre de vuit per tancar la sèrie. Un quatre de vuit, però, que apunta –atenció– cap a un possible quatre de nou net per Santa Úrsula! Els rosats van acabar amb el pilar de sis.

A la Colla Joves Xiquets de Valls, que des de fa un quart de segle té el Vendrell com la seva segona casa, no li va fer cap gràcia haver d'actuar al costat de la seva rival ancestral, i menys en la situació actual de la colla. Però les cartes eren aquelles, i no pel fet de tenir la Vella davant, els responsables dels vermells van decidir canviar uns plans que, a set dies del derbi, consistien a evitar riscos i caigudes. La colla va resoldre el compromís amb el dos de vuit com a millor castell, acompanyat del tres de vuit i el quatre de vuit. Diumenge que ve, la Joves vol la tripleta.

Els Nens del Vendrell, al seu torn, van ensopegar d'entrada amb el quatre de vuit, que va cedir tot just començar, cosa que va condicionar la seva actuació, que va tenir en la torre de set el seu millor castell i va quedar lluny de les seves pretensions.

El Vendrell
Plaça Vella Diada de Santa Teresa
Jove Xiquets de Tarragona:
4/8a(c), 4/9f, 3/9f, vano de 5
Vella dels Xiquets de Valls:
5/8, 3/9f, 4/8, P/6
Joves Xiquets de Valls:
3/8, 2/8f, 4/8, P/5(c)
N. del Vendrell:
i4/8, id5/7, 5/7, 2/7, 4/7a, P/5
Diumenge 16
Granollers
Castellers de Sabadell:
3/8, 4/8, 2/7, P/5
Sagals d'Osona:
2/7, 4/8, 3/7s, vano de 5
X. de Granollers:
5/7, id2/7, 2/7(c), 4/7a, P/5
Els Castellers de Mallorca carreguen el quatre de vuit
Va ser dissabte, en la diada del seu 13è aniversari, que els Castellers de Mallorca van carregar el primer quatre de vuit del seu historial i van firmar la seva millor actuació. Amb aquest èxit, Mallorca ja té coronades les seves dues agrupacions com a “colles de vuit”, ja que fa dos anys els Al·lots de Manacor també van carregar el “carro gros”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.