cultura

Tarragona renuncia als premis literaris

El Pin i Soler de novel·la i el Vidal i Alcover de traducció poden reaparèixer l'any que ve

Tarragona es queda sense premis literaris. Almenys en l'edició d'enguany, ja que l'Ajuntament ha decidit no convocar-los per “manca de pressupost”, segons fonts de l'organització. El certamen –coorganitzat per l'Ajuntament, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística– engloba diversos guardons, liderats pel Pin i Soler de novel·la, que amb 21.000 euros i la publicació de l'obra guanyadora a Columna és un dels més ben dotats de Catalunya, i el Vidal i Alcover de traducció, un dels pocs que es convoquen en aquesta modalitat, i que està dotat amb 12.000 euros i la publicació del projecte guanyador a Edicions 1984.

Si bé enguany s'esfumen els Ciutat de Tarragona, segons ha pogut saber aquest rotatiu els organitzadors preveuen que l'any que ve es puguin convocar almenys els dos premis més ben dotats, el de novel·la i el de traducció. La resta (els d'assaig, narrativa curta per internet, poesia i cultura popular) posen ara fi a la seva trajectòria vital.

També hi haurà un canvi en l'agenda. En cas que finalment el 2012 es convoquin els dos premis, els guardons es lliurarien a la primavera, i no a la tardor com fins ara. De fet, la cerimònia de lliurament de guardons coincidiria amb la Primavera Literària, tota una graella d'actes culturals que s'organitzen entorn de la diada de Sant Jordi. I al novembre, encara que sense el cartell de premis, l'Ajuntament igualment programaria la Tardor Literària.

La supressió dels Ciutat de Tarragona arriba uns mesos després que l'Ajuntament anunciés un seguit de mesures per, justament, impulsar-los i donar-los més projecció arreu del país. L'organització volia “fer un gir” i revisar-ho tot: les bases, l'organització, les editorials, el pressupost... Veien que els premis morien per inèrcia i que calia buscar noves vies per rellançar-los. Finalment, però, s'ha arribat a la mesura dràstica de suprimir-los.

Empresa externa

Una de les possibilitats que va considerar el consistori era contractar una empresa externa que n'assumís l'organització, tal com funciona, per exemple, la convocatòria dels Prudenci Bertrana, a Girona. La proposta no va acabar de prosperar.

L'any 2009 els premis ja van patir una sacsejada. A causa de la retallada econòmica a l'àrea municipal de Cultura, es va passar d'un pressupost de 100.000 euros als 40.000 euros que s'hi van destinar el 2009. Per això, aquell any ja es va suprimir el sopar que reunia organitzadors, premiats i representants del món de la cultura de la ciutat, i es va substituir per una gala al Teatre Metropol.

Els premis d'assaig, novel·la i poesia tenen 21 anys

Alguns dels premis que enguany desapareixeran del panorama literari català haurien arribat a la 22a edició, com és el cas del Comas i Maduell de poesia i del Rovira i Virgili de biografies, memòries i dietaris. També poden caure premis més joves, com el Tinet de narrativa curta per internet –que és el més participatiu, amb 314 originals l'any passat, i el Joan Amades de cultura popular, que hauria arribat a l'onzena edició.

Les noves fórmules de difusió dels Ciutat de Tarragona que es van anunciar el 2009 van tenir efecte l'any passat, en què gairebé es va quadruplicar la participació, amb 455 originals rebuts. La regidora de Cultura, Carme Crespo, va expressar aleshores la satisfacció per l'èxit “aclaparador” de la convocatòria. La cara amarga va arribar quan la guanyadora del Vidal i Alcover de traducció de 2010, Anna Casassas, va denunciar que, set mesos després d'haver-se proclamat guanyadora, encara no havia rebut cap pagament (dels 12.000 euros de dotació) de l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.