cultura

Venjança a cop de falç

Una novel·la sobre la guerra dels Segadors obté el premi Nèstor Luján

El tàndem format per Ramon Gasch (Santa Maria de Palautordera, 1950) i Andreu González (L'Hospitalet de Llobregat, 1974) ha obtingut el quinzè premi Nèstor Luján de novel·la històrica per l'obra Bon cop de falç! Com és habitual, la novel·la serà distribuïda immediatament a la concessió del guardó, d'una dotació de sis mil euros.

La novel·la relata alguns dels episodis més sagnants de la guerra dels Segadors a través d'un personatge que pateix en carn pròpia els desastres de la guerra. Joan Martí assassina dos cuirassers castellans que han provocat la mort de la seva promesa. Els militars calen foc a la masia del protagonista i prenen represàlies contra la seva família. Són els dies abans de l'inici de la guerra dels Segadors, en què una aliança franco-catalana s'enfronta a les tropes de Felip IV. El personatge s'integra en els Miquelets i organitza una milícia de guerrillers, que intervindran en esdeveniments com ara el setge dels castellans a Cambrils, on morirà la meitat de la població, o la dura batalla de Montjuïc, on la victòria catalana és un episodi poc tractat en la nostra literatura. Tot i que hi ha un buit comercial, els autors van explicar que el seu desig era recuperar els esdeveniments des del punt de vista d'una persona maltractada, a qui mou la venjança. Novel·la d'aventures, històrica i passional, Bon cop de falç! manté el ritme trepidant. Una de les fonts de documentació ha estat Guerra de Catalunya del cronista militar portuguès Francisco Manuel de Melo, que va intervenir en el conflicte i que va signar l'obra amb el pseudònim de Clemente Libertino.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.