cultura

Els Octubre premien una biografia del policia que va detenir Companys

La periodista Gemma Aguilera descobreix Pedro Urraca, un agent triple al servei del franquisme, la Gestapo i el règim de Vichy

Daniel O'Hara aconsegueix el guardó de narrativa amb un melodrama social i sexual

El llarg poema narratiu de Jordi Llavina es fa amb el premi Vicent Andrés Estellés

El Principat ha fet ple en la 40 edició dels Premis Octubre, donats a conèixer aquest matí a València. I el món del periodisme ha demostrat una ocasió més que la literatura és un bon refugi quan l'actualitat sembla estar sobrada dels seus professionals.

La investigació de la periodista Gemma Aguilera sobre Pedro Urraca, el policia que havia detingut el president Companys li ha servit per aconseguir el premi Joan Fuster d'assaig, dotat amb 6.000 euros. Aguilera ha dedicat un any a la recerca.

La periodista catalana es va trobar amb un personatge més complexe del que havia pogut imaginar en un principi. A Agent 447, l'assagista ens descobreix un agent triple —va treballar per al règim franquista, el govern de Vichy i la Gestapo—, un oportunista que va passar de ser un repressor de republicans, jueus i comunistes a perseguir presumptes membres d'ETA durant la Transició.

“Era un home amb moltes ànsies de poder, que va saber adaptar-se a les circumstàncies del poder i, que va bolcar en la seua funció repressora el repudi que li havia mostrat la seua família”, ha explicat Aguilera.

Una foto de l'expresident

En la investigació ha sigut cabdal la col·laboració del fill d'Urraca, que va rebre el rebuig del seu pare per no voler dedicar-se “a la diplomàcia”. El fill no va conèixer fins la telefonada d'Aguilera a què s'havia dedicat realment el seu pare. “Va ser un gran xoc, sobretot quan vam començar a revisar tota la documentació que Urraca conservava, entre ella moltes fotografies. La instantània de Companys en la frontera d'Hendaia abans de ser lliurat al govern feixista, la feia servir de punt de lectura en un llibre sobre la mort de l'expresident”, ha detallat la periodista.

Els dietaris i la resta de documents, on Urraca relata les seues activitats, han sigut donats pel seu fill a la Generalitat de Catalunya. “Dels dietaris jo destacaria l'única pàgina, que va escriure mentre es dirigia a l'encontre que anava a tindre lloc entre Franco i Hitler, en què dóna detalls de les seues víctimes, i que està dedicada a Companys, de qui destaca la seua dignitat perquè és capaç de mantenir les seus conviccions fins a la mort”, ha subratllat Aguilera.

Rebutjada per les editorials

Daniel Muñoz i Prades, de Barcelona, ha obtingut, amb el pseudònim que signa tots els seus llibres, Daniel O'Hara, el guardó Andròmina de narrativa amb la novel·la El poder excloent de l'essa sorda, dotat amb 12.000 euros. Una obra que va ser rebutjada per totes les editorials catalanes a què l'autor la va acudir. Es tracta, com ha descrit O'Hara, d'un “melodrama social i sexual entre un marieta xarnego de Cornellà de 22 anys i un advocat catalanista que contracta un professor perquè ensenye el seu jove amant a pronunciar l'essa sonora”.

A l'obra hi ha moltes pàgines de “sexe explícit”, que en cap moment resulta “prescindible”, ja que, segons ha argumentat la presidenta del jurat, Raquel Ricart, serveix per a reflexionar sobre el poder, el domini i la submissió entre d'altres temes. “És una obra de gran coratge i amb un punt d'escandalosa”, ha reblat Ricart.

Una novel·la feta poema

En poesia, el premi Vicent Andrés Estellés, dotat amb 5.000 euros, ha recaigut en el poemari Entrada de fosc, de Jordi Llavina, de Vilafranca del Penedès. Llavina, col·laborador de la revista Presència, relata la pèrdua de la innocència a través d'un llarg poema narratiu que combina tres elements: una novel·la situada en 1984 en què una noia regala un llibre a un noi; una crònica que relata alguns dels episodis d'aquell any i que serveixen d'educació sentimental i intel·lectual del personatge; i un llibre de poemes basat en el llibre de la novel·la. “És una obra més ambiciosa que els anteriors. Em dóna una gran satisfacció el premi aconseguit, ja que porta el nom d'un dels m eus poetes favorits”, ha assenyalat Llavina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.