cultura

El Picasso serà lliure

L'Ajuntament engega el procés perquè el museu de l'artista es gestioni a través d'una fundació i adquireixi autonomia jurídica pròpia a partir de l'estiu del 2012

El Museu Picasso camina cap a l'autonomia administrativa que tant ha reclamat en els últims mesos i la seva gestió podria anar a càrrec d'una fundació del sector públic cap a l'estiu de l'any que ve. La setmana passada, en el mateix escenari del museu, el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ja va anunciar que l'Ajuntament havia començat a estudiar quina seria la millor fórmula perquè el museu tingui autonomia jurídica pròpia. Vuit dies després, ahir mateix, el plenari del Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una mesura de govern perquè el museu iniciï el camí cap a un nou model de gestió, que, sense perdre la titularitat municipal, li aporti autonomia. Sembla ser que el camí ja no té retorn.

En aquest sentit, l'Ajuntament, a través de l'Institut de Cultura (Icub), ha posat en marxa un procés per estudiar la viabilitat d'una fundació, que es considera que és la figura jurídica que més avantatges podria aportar a la institució i que garantiria l'agilitat en la seva gestió, avui en dia tan anhelada pels responsables del museu. “Pretenem donar-li una agilitat administrativa que avui no té i més capacitat d'interlocució sense minimitzar recursos ni que suposi cap càrrec suplementari a l'Ajuntament”, ha explicat Jaume Ciurana. La futura fundació, a més, podria facilitar la integració en la institució de possibles donants i patrocinadors, així com de membres de la família de Picasso. Aquesta és una fórmula que l'actual director del museu, Pepe Serra, veuria amb molts bons ulls.

A més de conservar la titularitat, l'Ajuntament mantindrà la propietat de l'edifici i les col·leccions, exercirà els mecanismes de control sobre la gestió i mantindrà una posició majoritària en els òrgans de govern de l'entitat.

Calendari a punt

El calendari de constitució del nou ens també està fixat, i després de les fases d'anàlisi jurídica i de recursos, i d'aprovació de la nova fórmula del Consell Municipal, es preveu que es pugui constituir la nova entitat entre l'abril i el juny del 2012.

El passat mes de juny Pepe Serra, en una entrevista en aquest diari, denunciava que la falta d'autonomia del museu obstaculitza la seva gestió i desaccelera processos com ara el préstec d'obres. A més, l'autonomia permetria generar recursos propis de manera directa (en un museu que és el més visitat de Catalunya), cosa que en beneficiaria la viabilitat econòmica.

Serra alertava en l'entrevista que no pensava continuar en el seu càrrec si no es resolia aquest assumpte. Aquestes declaracions van provocar la immediata reacció dels nous responsables municipals. Altres museus municipals es troben en una situació semblant respecte a l'Icub, com el Museu d'Història de Barcelona.

Malestar amb els rumors del concurs del MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) tanca demà el termini per a la convocatòria del concurs per al seu nou director. El comitè d'experts que ha de proposar un nom per substituir l'antiga directora, Maite Ocaña, està previst que es reuneixi per primer cop el 8 de novembre. Serà difícil, doncs, que el museu tingui nou director abans de mitjan mes.

Pepe Serra és el nom que més ha sonat aquests dies per ocupar el càrrec de director al MNAC. Aquests rumors han tornat a esquitxar al concurs de dubtes sobre la seva transparència, amb arguments que ja van tocar a Serra de ben a prop quan va entrar al Picasso, ja que el president del patronat del MNAC és el seu oncle Narcís Serra.

El director del Macba, Bartomeu Marí, membre del comitè d'experts, ha remarcat que “la transparència i la imparcialitat” del concurs són del tot consistents: “És un concurs net, té totes les garanties, si no ho fos els experts hauríem plegat. En canvi, altres fonts consultades per aquest diari, pròximes al comitè d'especialistes, sí que veuen massa sospitosos els rumors al voltant del concurs. Ahir Pepe Serra no va voler fer cap tipus de declaració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.