cultura

En Modest, l'escriptor

La presentació d'‘Homilies de Medinyà', que recull textos inèdits o poc coneguts de Modest Prats, esdevé un acte de reconeixement al capellà

L'obra és
una selecció
de prèdiques, conferències i altres textos inèdits o poc coneguts

Si fins ara teníem constància del Modest Prats sacerdot, filòleg, teòleg i professor del seminari i de la universitat, amb Homilies de Medinyà descobrim el Modest Prats escriptor, va dir ahir l'editor Xavier Folch en la presentació d'aquesta publicació en què es recullen textos inèdits o poc coneguts del cèlebre capellà. L'acte, celebrat a la residència Bisbe Sivilla, on Prats viu retirat, va ultrapassar el que s'espera de la presentació d'un llibre i s'ha d'interpretar com un homenatge a tota una trajectòria. Modest Prats (Castelló d'Empúries, 1936) està lluitant contra l'Alzheimer.

Representació àmplia

El bisbe, la consellera d'Ensenyament, l'alcalde, el subdelegat del govern central, la rectora de la UdG, companys de sacerdoci i de la universitat i representants de diferents sectors culturals (des de Josep Maria Nadal fins a Salvador Sunyer i Narcís Comadira) van assistir-hi, junt amb un gran nombre de familiars i amics. La sala va quedar petita, i això que la difusió de la presentació, organitzada per la Llibreria 22, havia estat volgudament discreta.

Homilies de Medinyà (la rima amb Homilies d'Organyà no és gratuïta) és una selecció de prèdiques, conferències i altres textos, com ara un dietari, que plasmen el punt de vista del que va ser rector a Medinyà, Vilafreser i Girona sobre qüestions de tota mena –la demanda de l'abolició de la pena de mort l'any 1975, per exemple– i que ressegueixen els esdeveniments del país al llarg de cinquanta anys. L'origen del recull és el trasllat de l'autor a la residència. En deixar el seu pis, Salomó Marquès va comprovar que Prats havia guardat molt de material, tant escrit com a l'ordinador.

Difusió a un públic ampli

De tot allò en podia sortir un llibre que difongués el pensament de Prats a un públic ampli, més enllà dels cercles intel·lectuals, van pensar. De l'edició se n'han cuidat el mateix Marquès i Josep Maria Fonalleras, amb la col·laboració de molts amics. “Són uns escrits d'una gran profunditat moral que ara podran arribar a més gent”, va dir l'escriptor. La publicació ha anat a càrrec d'Empúries. Folch va recalcar que, al marge d'altres justificacions, si el llibre s'ha publicat ha estat principalment perquè té una gran qualitat literària. No exagerava, l'editor. Fonalleras va llegir uns quants textos per deixar-ho clar: per exemple, una divertida escena de dos homes amb problemes de continència després d'haver menjat massa carn de botifarres; una tensa trobada a Llofriu entre Pla i Corominas; una benedicció titulada Oració de les mans, i un dels textos autobiogràfics agrupats amb el títol d'El dia que vaig néixer. Va ser un tast d'una obra que s'ha de llegir a poc a poc, va recomanar Marquès.

LA FRASE

Són uns escrits d'una gran profunditat moral que ara podran arribar a més gent
Josep Maria Fonalleras
ESCRIPTOR
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.