cultura

Dimiteixen deu dels onze membres del plenari del CoNCA

Estan en contra de com afecta al model de l'organisme una de les lleis òmnibus del govern català

Consideren que el pla del conseller Mascarell buida de continguts l'organisme i el converteixen en un òrgan “irrellevant”

Deu dels onze membres que formen el plenari Consell Nacional de la Cultural i de les Arts de Catalunya (CoNCA) han anunciat aquest matí a través d'un comunicat que renuncien al seu càrrec per estar en contra del projecte de llei d'Agilitat i Reestructuració Administrativa, una de les lleis òmnibus, presentada a tràmit pel govern de la Generalitat. L'única que es manté en el CoNCA és la vicepresidenta de l'organisme Pilar Parcerisas.

Francesc Guardans (president del CoNCA), Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Manel Camp, Jordi Coca, Manuel Forcano i Juli Capella expliquen en un comunicat que la presentació a tràmit del Projecte de llei “implica una involució política i cultural, que buida la institució de continguts fonamentals i la converteix en un organisme irrellevant”.

Pels dimissionaris, el projecte de llei distorsiona el sentit i el model pel qual es va crear el CoNCA, l'any 2008. Consideren que es pretén “estroncar els tímids avenços en la desgovernamentalització de les polítiques de suport i promoció de la creativitat, aspira a reorganitzar de bell nou les polítiques culturals públiques a través d'una recentralització política i administrativa; i suposa una involució perquè retorna tot el poder de les polítiques culturals i de la concessió de tots els ajuts als responsables polítics de la Conselleria de Cultura”.

En el comunicat s'assegura que els arguments esgrimits “per buidar” el CoNCA de les seves competències són “els criteris d'estalvi i d'eficiència”. Tanmateix, afegeixen “el nou model que proposa el Projecte de Llei no suposa cap estalvi, ja que els ajuts continuaran atorgant-se seguint els procediments a què obliga la llei, però ja directament des de la Conselleria, amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística”.

A més, consideren que el nou model implica “una menor garantia de transparència i d'objectivitat”, sobretot perquè asseguren que la conselleria de Cultura no té previst incloure l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) dins la nova estructura que concentrarà totes les subvencions, l'anomenada Finestreta única”, quan els seus ajuts, amb diferència els més importants que dóna la Conselleria, són, l'any 2010, 42 milions d'euros, que representen un 44% dels ajuts atorgats per la Conselleria.

Els deu membres del CoNCA afirmen en el comunicat:

“La presentació a tràmit, per part del Govern de la Generalitat, del Projecte de Llei d'Agilitat i Reestructuració Administrativa, suposa un canvi substancial d'aquest model. En aquest sentit, pretén estroncar els tímids avenços en la desgovernamentalització de les polítiques de suport i promoció de la creativitat, aspira a reorganitzar de bell nou les polítiques culturals públiques a través d'una recentralització política i administrativa; i suposa una involució perquè retorna tot el poder de les polítiques culturals i de la concessió de tots els ajuts als responsables polítics de la Conselleria de Cultura.”

“Els arguments esgrimits per buidar el CoNCA de les seves competències són els criteris d'estalvi i d'eficiència. Tanmateix, el nou model que proposa el Projecte de Llei no suposa cap estalvi, ja que els ajuts continuaran atorgant-se seguint els procediments a què obliga la llei, però ja directament des de la Conselleria, amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística. Així mateix, el nou model no implica automàticament una major eficiència, la qual d'altra banda ja és un objectiu prioritari del CoNCA, i sí, en canvi, una menor garantia de transparència i d'objectivitat. Això és encara més evident quan la Conselleria de Cultura no té previst incloure ara per ara l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) dins la nova estructura que concentrarà totes les subvencions, l'anomenada “Finestreta única”, quan els seus ajuts, amb diferència els més importants que dóna la Conselleria, són, l'any 2010, 42 milions d'euros, que representen un 44% dels ajuts atorgats per la Conselleria.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.