cultura

L'alternativa a Strauss

L'Orquestra Filharmònica de Catalunya, dirigida per Carles Coll, farà el concert de Cap d'Any de TV3, amb Lax'n'Busto i Teràpia de Shock com a convidats

El concert, que es gravarà el dia 1 de desembre a Figueres, es titula ‘Catalunya canta: la veu d'un poble'

A Carles Coll, director de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i de la seva versió ampliada, la Filharmònica de Catalunya, li agrada el símil dels irreductibles gals de l'aldea d'Astèrix i Obèlix per explicar com és l'equilibri de forces que es produeix el primer dia de l'any a les 11 del matí entre el concert de Cap d'Any de TV3 i el que ofereixen, en directe des de Viena, Televisió Espanyola i la majoria de cadenes d'occident: “Tot el món està ocupat sonorament pels valsos i polques de Strauss. Tot el món? No. Des d'una petita ciutat, una orquestra empordanesa interpreta música catalana i mediterrània per resistir-se a la invasió vienesa i centreeuropea. És un fet gairebé insòlit que una televisió s'atreveixi a contraprogramar els valsos amb un concert diferent, i aquesta gosadia només podia sortir d'una colla d'entramuntanats”.

El diumenge 1 de gener, l'Orquestra Filharmònica de Catalunya tornarà a ser protagonista, per tercer any consecutiu des del Teatre Municipal El Jardí de Figueres, del concert de Cap d'Any de TV3. Si ara fa dos anys el concert va estar dedicat a la sardana, i l'últim Cap d'Any l'orquestra empordanesa va proposar un viatge musical per Catalunya, la principal novetat del concert de l'1 de gener del 2012 serà la incorporació de la veu. De fet, el concert es titularà Catalunya canta: la veu d'un poble, i inclourà com a veus convidades la soprano lírica Begoña Alberdi, Mariona Sagarra, el tenor Jordi Vidal, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona –que interpretarà cançons nadalenques– i Tomàs Fletxa Morales, intèrpret de corrandes i nyacres. A més, aquest recorregut per la cançó en català, des de música tradicional fins al rock, també homenatjarà la Nova Cançó amb clàssics com Paraules d'amor i País petit, i com a representants del rock català sortiran a l'escenari d'El Jardí els garrotxins Teràpia de Shock –que interpretarà amb l'orquestra el seu èxit Sense tu, de la sèrie Polseres vermelles– i Lax'n'Busto, que en els últims mesos ha portat a terme la gira del seu espectacle Simfònic amb la col·laboració de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà.

El concert de Cap d'Any de TV3 s'enregistrarà el dijous 1 de desembre a El Jardí (22 h), amb una gran orquestra de 52 músics que complementarà una trentena d'instruments de corda amb els instruments de vent d'una orquestra clàssica, més els de la cobla, tres percussionistes i una arpa. Durant el concert, d'unes dues hores de durada, l'orquestra dirigida per Carles Coll anirà alternant temes cantats i instrumentals, amb orquestracions de Joan Albert Amargós, Santi Escura, Saki Guillem, Jaume Cristau, Carles Coll i Valentí Miserachs, director de l'Institut Pontifici de Música Sacra, de Roma. Jordi Cardoner s'encarrega de la direcció artística i el guió de l'espectacle, i Jordi Queralt ha dissenyat per al teatre figuerenc una escenografia de gala, com també es demana al públic que assisteixi al concert.

Molt a prop del ple

Les entrades per a aquest concert ja estan gairebé exhaurides –El Jardí té un aforament d'aproximadament 950 localitats–, però encara se'n poden adquirir algunes a Servicaixa. Aquest concert és possible gràcies al conveni signat per al quadrienni 2012-2015 per Televisió de Catalunya, l'Ajuntament de Figueres i la Fundació Orquestra de Cambra de l'Empordà, que assegura que durant aquest període el concert de Cap d'Any es continuarà fent a la capital empordanesa. També han estat decisives les aportacions fetes per diversos patrocinadors privats com ara Pere Quera-Rolex, Miquel Alimentació, l'Obra Social de Caixa Penedès i Endesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.