cultura

Canvi d'era al CCCB

Josep Ramoneda ja ha rebut la confirmació que no se li renovarà el contracte de director del centre que liderava des de l'any 1994

El cas Conca no està tancat: ahir va dimitir el jurat dels premis nacionals de cultura del 2012

En un moment en què el responsable de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, i el de la Generalitat, Ferran Mascarell, han obert el debat de quines han de ser les relacions orgàniques entre els grans centres culturals contemporanis de Barcelona (Mascarell vol un hòlding entre el CCCB, el Macba i la Filmoteca, i Ciurana opta per mantenir l'actual independència dels centres), ha sorgit un altre factor. El president de la Diputació de Barcelona, el convergent Salvador Esteve, va comunicar ahir al director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que no se li renovaria el contracte, que acaba a finals de desembre. Segons fonts consultades per aquest diari, podria haver estat el mateix Ramoneda el qui hauria trucat a Esteve per demanar-li que li confirmés el que per altres vies ja li havia arribat, és a dir, que ja estava decidit que no continuaria al capdavant de la institució.

El consorci del CCCB depèn en un 75% de la Diputació i en un 25% de l'Ajuntament. En la institució no hi intervé la Generalitat, i això, en el context actual, en què és més que probable la incorporació d'un nou director de l'òrbita de Convergència i Unió, fa que les tesis de Mascarell (que sí que apostava per la renovació de Ramoneda) perdin força i la seva idea de hòlding es dilueixi. Un dels noms que sonen com a possible relleu de Ramoneda és el del periodista Francesc-Marc Álvaro.

Ramoneda no estava en contra d'incorporar el seu centre a la petita xarxa per optimitzar recursos i mancomunar serveis. Ramoneda ha estat vinculat al CCCB des dels inicis. Va ser l'encarregat, el 1990, de fer el projecte programàtic i ha estat el director del centre des del 1994, any en què es va inaugurar.

El cas Conca cueja

El sistema cultural català viu moments incerts i crispats, amb molts interrogants i fronts pendents de resoldre. El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) encara no té director (tot i que es podria nomenar aviat) i el cas Conca continua cuejant, sobretot a Twitter, on ahir circulava un manifest dels professionals del món de les arts que han format part de les comissions avaluadores per adjudicar les subvencions. En el manifest, reivindiquen la solvència i transparència del procediment de les comissions, molt qüestionat els últims dies. Ahir també va dimitir el jurat dels premis nacionals de cultura del 2012, perquè estan totalment en desacord amb el buidatge de competències del Conca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.