cultura

Objectiu: 71% de lectors

Cultura presenta un pla per fer créixer deu punts l'índex de lectura i anivellar-lo a la mitjana europea, amb la complicitat del sector privat i Ensenyament

Fèlix Riera: “Volem fer més competitiu el sector editorial sense excloure cap literatura”

Pujar prop deu punts en quatre anys: aquest és el repte principal del nou pla de lectura (2012-2016) que vol equiparar l'hàbit lector del país amb la mitjana europea: és a dir, passar del 61,9% actual de la població que afirma que llegeix com a mínim un llibre al trimestre al 71%.

El pla, que es va presentar ahir en una sala on hi havia més editors, autors, mediadors i responsables d'institucions culturals que no pas periodistes (o pràcticament), inclou aspectes innovadors com ara mirar d'incrementar la presència de la informació literària en els informatius televisius del 13% actual fins al 18%. Altres objectius se centren en millorar la visibilitat i el prestigi dels escriptors; impulsar les llibreries a través d'un pla específic, Llibreriactiva, amb un pressupost estimat de 400 mil euros, que pretén incentivar la venda de llibres de fons; i potenciar la lectura de llibres digitals amb el repte d'assolir un 2% de facturació en aquest suport. Tot això són només algunes de les principals intencions d'un projecte en favor del llibre i la lectura que es concretarà d'aquí a tres mesos i del qual es quantificaran els resultats, segons va explicar ahir Ferran Mascarell, conseller de Cultura. El projecte, a banda de buscar la complicitat del sector privat editorial –considerat un dels “motors” de l'economia catalana, amb una facturació de 612 milions d'euros el 2010–, es farà “conjuntament” amb el pla de lectura educatiu que fa poques setmanes va presentar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i “tindrà memòria” del que s'ha fet fins ara per promoure la lectura, com ara l'Any del Llibre i la Lectura del 2005.

“A banda de fomentar la lectura, volem fer més competitiu el sector editorial sense excloure cap literatura”, va afirmar Fèlix Riera, director de l'Institut de les Indústries Culturals de Catalunya (ICIC). Pel que fa l'edició en català, la fita marcada pel projecte és assolir un increment del 5% en la facturació (ara de 217,60 milions d'euros). Un dels interrogants és el pressupost destinat al pla. Mascarell va ser clar: “Els diners arribaran tard o d'hora, i per això cal estar preparats.”

Els reptes en xifres

71%

Índex de lectors de llibres, ara situat en el 61,9 %


18%

De presència de cultura als teleinformatius, actualment del 13%


12%

De lectors que consumeixen llibres de biblioteques, ara són el 8,2%


2%

De facturació de llibre digital, xifrada ara en el 0,9%


8%

De lectors de llibre digital a través de Xarxactiva, actualment del 5,8%


5%

De creixement de la facturació del llibre a Catalunya en general

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.