cultura

Segles de plens

Les actes del Ple de l'Ajuntament de Girona dels anys 1601-1910 ja són accessibles a través del web del SGDAP, així com 20.000 noves fotografies d'El Punt

Hi ha disponibles 251.101 pàgines corresponents a les actes del ple des del 1601 fins al 1910

Hi ha tradicions que es mantenen, i a la ciutat de Girona n'hi ha una que perdura des de l'any 1345. Aquesta no és altra que la celebració del ple de l'Ajuntament cada segon dimarts de mes, en el qual es reuneixen els actuals 25 regidors (amb l'alcalde al capdavant) per signar els acords presos pel govern municipal. El resultat és una quantitat ingent de documentació que, durant segles, s'ha recollit en els llibres d'actes.

Conscients de la importància d'aquests documents, que constitueixen una font essencial per conèixer l'organització política i el desenvolupament de la ciutat, el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona ha posat a disposició dels ciutadans i historiadors a través del seu web un total de 251.101 pàgines corresponents als 299 volums que recullen les actes del ple del 1601 al 1910.

Amb l'objectiu d'anar ampliant el fons, actualment s'està procedint a la catalogació i digitalització dels llibres d'actes des de 1345 fins a 1600. Pel que fa a les actes del ple del 1912 al 2011, han estat digitalitzades i sumen 41.690, però d'acord amb els principis i garanties establerts per la llei orgànica 15/1999 (de 13 de desembre) de protecció de dades de caràcter personal, no se'n considera pertinent la difusió pública.

Font d'estudi

Pel director del SGDAP, Joan Boadas, la digitalització d'aquest fons resulta d'allò més important, perquè a través d'aquests documents es poden estudiar una gran diversitat d'aspectes relacionats amb el municipi gironí, com ara quines són i han estat les seves elits polítiques, quines són les seves polítiques urbanístiques o com afronten les crisis de diversa mena.

Fins al 1845, als aleshores anomenats també “manuals d'acords“, perquè recollien els acords presos pel govern municipal, s'hi solien copiar o cosir els documents tractats en les sessions, les actes de les reunions de les comissions, els documents de presa de possessió de càrrecs, etcètera. Són llibres manuscrits i fins al 1717 hi predomina l'ús del català, intercalat amb el llatí. A partir d'aquesta data el castellà esdevé llengua d'ús predominant.

Més fotos d'El Punt

A més d'aquesta documentació, de caire textual, el web incorpora noves imatges fotogràfiques i de televisió custodiades al Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). Entre altres, destaca la incorporació de la segona fase de la intervenció del fons fotogràfic d'El Punt, amb la publicació de 20.000 noves fotografies que, sumades a les 22.000 ja existents, porten a un total de 42.000 fotografies d'aquest diari. Després de digitalitzar exclusivament personatges, en aquesta ocasió la temàtica és molt diversa, amb un cert predomini d'imatges de Girona, des dels anys seixanta fins al 2003, però sobretot de les dècades dels vuitanta i noranta.

També és de gran importància la inclusió de 750 fotografies del fons Antoni Varés, conegut cineasta i cartellista gironí que també es va interessar per la fotografia. Com destaca Joan Boadas, la seva obra “és un valuós treball de fotografia de postguerra que il·lustra profusament la societat gironina del moment”. Però la singularitat del seu treball es troba sobretot en la fotografia de les seves pel·lícules. La majoria són imatges que es captaven durant els rodatges i que deixaven constància de la llum, el vestuari o el maquillatge utilitzats.

El SGDAP també ha anunciat que ha increment la publicació del fons de Televisió de Girona amb 120 hores, corresponents als informatius de l'any 2007. En total ja són més de 1.500 hores de televisió consultables en línia, des de l'inici de la cadena fins a aquesta data.

Tots aquests documents es poden consultar al web http://www.girona.cat/sgdap/cat/consulta_simple.php

LA XIFRA

42.000
fotografies
d'El Punt són les que s'han digitalitzat i hi ha actualment disponibles al web del SGDAP
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.