cultura

Guillem Verger

“ Em considero més aviat escèptic amb els Borbons”

Als contes, els reis i els prínceps solen ser els bons. També és així amb els Borbons?

Els Borbons no són gaire bons. Sobretot si ens ho mirem des del punt de vista del que han significat per als Països Catalans i per a Catalunya. En aquest sentit, el balanç no és gaire positiu des del meu punt de vista.

Han maltractat Catalunya al llarg dels segles?

No sé si maltractat, però la monarquia tenia uns interessos diferents dels que tenien els catalans. Un exemple és el de Francesc Cambó, que va ser un monàrquic pragmàtic amb la intenció de servir-se de la monarquia per intentar fer encaixar Catalunya en el conjunt d'Espanya. Això ha estat una constant fins a la sentència de l'Estatut.

Si Catalunya fos un estat independent, els catalans veurien amb bons ulls una monarquia catalana?

No sé si seria el cas... Jo, personalment, preferiria una república. En el cas de la monarquia dels Borbons, el però seria la mena de reis que han estat.
Hi ha un cert pedigrí de model d'estat centralista i castellà que és bastant difícil de canviar.

Hi haurà mai una tercera república?

Si hi hagués un president de la república que fos com el senyor Aznar no seria millor que els Borbons, sinó que possiblement seria pitjor. També és veritat, però, que els reis es queden i el president de la república s'elegeix cada cert temps.

Vostè és dels que creuen que monarquia i democràcia no encaixen?

Sí, perquè l'origen de la monarquia és tot el contrari a la democràcia. Tot i això, crec que si s'ha de tenir un símbol la decisió s'hauria de sotmetre a referèndum. A Noruega o a Grècia, per exemple, la institució monàrquica va sotmetre's a un referèndum popular.

Com retrataria Felip V?

Diria que Felip V va tenir una rèplica tres segles més tard que no va ser precisament un rei. La Guerra de Successió té alguns paral·lelismes amb la Guerra Civil, com la implacabilitat amb els vençuts.

Si pogués prendre un cafè amb algun Borbó, qui seria?

Sentiria una certa curiositat pel que se suposa que ha de succeir el rei d'Espanya. M'agradaria sondejar-lo una mica sobre què és el que podem esperar d'ell, si en podem esperar alguna cosa. Em considero més aviat escèptic amb els Borbons de cara a una mútua comprensió.

Seguint la tònica de sarcasme
del llibre, què diria del cas Urdangarin?

Destacaria els esforços que està fent la casa reial per posar èmfasi en el fet que no hi està implicada. Està bé que ho diguin, però ho han de provar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.