cultura

L'Espai Benjamin, en perill

L'Ajuntament suspèn les obres per la retirada d'ajuda de la Generalitat i es planteja convertir el solar en aparcament

L'alcalde, Josep Lluís Salas, diu que “hi ha obres més importants a fer per al poble que aquesta”

Les obres de l'Espai Memorial Walter Benjamin de Portbou estan aturades perquè l'Ajuntament es veu incapaç de tirar el projecte endavant, un cop la Generalitat ha denegat la subvenció de 272.000 euros que s'havia compromès a aportar-hi adduint que els treballs de la primera fase no s'han enllestit dins el termini establert, abans del 15 de novembre. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, de CiU, al·lega que no hi ha hagut temps de complir el calendari fixat perquè, quan es va produir el canvi de govern municipal, el juny de l'any passat, “tot just feia deu dies que l'equip anterior, del tripartit, havia començat l'enderroc” de l'antic ajuntament, al solar del qual, respectant només la façana, de valor històric, s'ha d'aixecar Espai Benjamin. L'Ajuntament va sol·licitar una pròrroga en el termini d'execució per no perdre la subvenció, vinculada, a més, a una altra important ajuda, dels fons Feder, per valor de 325.000 euros més. Però la Generalitat ha desestimat la petició, cosa que de retruc posa en perill la injecció econòmica europea i, per tant, la viabilitat mateixa de l'Espai Benjamin, que encara el 25 de setembre passat, durant la commemoració a Portbou del 71è aniversari de la mort del pensador alemany, la vicepresident del govern i presidenta del Memorial Democràtic, Joana Ortega, va defensar afirmant la voluntat de la Generalitat de “coordinar i ajustar les prioritats pressupostàries” per tirar endavant el projecte.

L'alcalde de Portbou explica que fins que el govern català no aprovi el pressupost d'aquest any no se sabrà com es desencalla el tema, però opina que “per afrontar un projecte amb un cost global d'1,6 milions d'euros cal un bon estudi de finançament, i no estirar més el braç que la màniga com va fer el tripartit”, i, tot i insistir que no vol menysprear l'Espai Benjamin, opina que “a Portbou hi ha coses més importants a fer que aquesta i més beneficioses per al poble”. En aquest sentit, es va declarar partidari de convertir el solar que ha alliberat l'enderroc de l'antic ajuntament en zona d'aparcament, “ideal per la seva situació a l'entrada del municipi”. Segons Salas, l'Ajuntament “no es pot permetre afrontar una obra que generi més dèficit”, i menys tenint en compte, afegeix, “els costos de manteniment que suposaria tenir obert un edifici de quatre plantes” com el projectat.

Al contrari de l'alcalde portbouenc, el grup parlamentari d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) defensa l'Espai Walter Benjamin com “un projecte d'abast europeu que significarà un impuls important per a l'activitat cultural, turística i econòmica de Portbou”. Així ho manifesta en la proposta de resolució que acaba de presentar, amb data del 29 de desembre del 2011, a la mesa del Parlament perquè insti el govern a desbloquejar la subvenció que permeti fer front a les obres. En el mateix escrit, proposen que es presenti un pla de finançament i un cronograma per a l'acabament dels treballs, i demanen el compromís del govern de mantenir el suport econòmic i institucional a la Xarxa d'Espais de Memòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.