cultura

Mas defineix Tàpies com l'artista “més radicalment català”

El president assegura que avui s'ha perdut el pintor català que ha obtingut “una més gran projecció internacional”

Subratlla que va mostrar el seu “compromís de país” en els moments més difícils

“Ha estat l'artista més radicalment català en el seu pensament, la seva expressió i els seus referents, i alhora el més universal pel seu llenguatge i la seva projecció internacional”. Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut expressar en nom seu “i del poble de Catalunya” el condol per la mort aquest dilluns del pintor i escultor barceloní Antoni Tàpies, que ha mort a l'edat de 88 anys.

Mas ha assegurat que “amb ell perdem el pintor català que ha obtingut una més gran projecció internacional i un dels artistes que ha fet una contribució més gran al llenguatge artístic de l'avantguarda, un dels més originals i genuïns”.

Per Mas, el de Tàpies “és un llenguatge còsmic, que s'inspira en la tradició d'Orient i en la d'Occident; de la mateixa manera beu del beat Ramon Llull que del pensament dels surrealistes i els filòsofs orientals”.

El president ha relatat que els dos elements essencials del treball d'Antoni Tàpies són “el seu rigor en el tractament de la matèria i el fort potencial dels signes presents en la seva obra, a través de senyals i cal·ligrafies”. “A més d'un gran pintor va ser un gran escultor, gravador i també un gran escriptor, amb les seves obres autobiogràfiques i de pensament artístic”, ha sentenciat.

Compromís de país

El president ha volgut subratllar també el “compromís de país” de Tàpies, i ha assenyalat que “el va expressar públicament en els moments difícils de la dictadura franquista, participant en actes públics d'oposició democràtica i a favor de la nostra llengua i cultura”. En aquest sentit, ha afirmat que “va oferir al seu art per als cartells en favor de les reivindicacions culturals, lingüístiques i socials, i el seu estil ha quedat associat per sempre a una forma especialment genuïna d'expressar la catalanitat”.

Així mateix, ha considerat que “no és casual que la seva generositat” hagi fet possible que la sala de govern del Palau de la Generalitat “estigui presidida orgullosament pels panells de la seva obra Les Quatre Cròniques, que plasmen amb matèria i esperit els temps gloriosos de la Catalunya medieval”. De la mateixa manera, ha indicat que el seu Homenatge a la Senyera de 1971 “passarà a la història com a expressió d'amor i compromís amb el país”.

El president ha explicat que va visitar Tàpies a casa seva el 28 d'abril passat acompanyat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.