cultura

Els Amics de les Arts

El quartet publica ‘Espècies per catalogar', en què es proposen “anar més enllà” amb les lletres de les cançons

“Cantem sobre temes que abans ens feien por”

La clau és ser honest, no volem parlar de coses que no coneixem o que ens vénen grosses

Dimarts que ve, un any després de cloure al Palau de la Música la gira de Bed & breakfast, Els Amics de les Arts publicaran Espècies per catalogar (Discmedi), amb un bon grapat de números per convertir-se en el disc català de pop més triomfant de la temporada. Dani Alegret, Joan-Enric Barceló, Eduard Costa i Ferran Piqué ja han deixat de ser aquells quatre companys de pis que feien cançons i els havien anat bé les coses. Són autors d'un disc, Bed & breakfast, que fa dos anys es va incrustar de ple en la memòria popular d'aquest país i ara, sense perdre's pels laberints de la retòrica, s'esforcen per donar a les cançons un pèl més –només un!– de profunditat.

Mentalment, quan vau començar el disc, devíeu ser en un lloc molt diferent de quan vau fer Bed & breakfast...

(J-E.B.) Sí, es pot dir que la famosa pressió del segon disc l'hem esquivada, perquè, maquetes a banda, Bed & breakfast era el nostre segon disc, i aquest és el tercer.

(E.C.) Quan vam gravar Bed & breakfast tots nosaltres teníem altres feines. Ara tots quatre ens dediquem professionalment a la música, la qual cosa ens ha permès una llibertat total d'horaris, i hem dedicat al disc gairebé vuit mesos. Ens ha anat bé treballar de manera calmada i relaxada.

Hi ha moltes cançons marca de la casa, però parleu també de la paternitat, de la nostàlgia, dels embolics de la vida en parella...

(J-E.B.) Amb les lletres hem volgut fer un pas més, i no escudar-nos tant en acudits o bromes fàcils. És una cosa que ens havia funcionat molt bé i que a Bed & breakfast tenia molta importància, però volíem afrontar les coses i ser capaços de parlar de temes com aquests, que en altres èpoques ens hauria fet por tractar.

Heu procurat no passar-vos de graciosos, doncs?

(D.A.) La ironia hi és, esperem que el disc provoqui molts somriures! Al final de Miracles, que parla de la paternitat, la dona consola la parella assegurant-li que de tant en tant podrà continuar jugant al Guitar Hero. Simplement hem volgut anar més enllà i exigir-nos una mica més a nosaltres mateixos.

(J-E.B.) Continuem sent conscients, no obstant això, que per fer segons quines lletres has de ser molt bo. Les que fa en Roger Mas les pot fer ell i prou, i algú que ho intenti està condemnat al ridícul. Has de tenir clars els elements que tens i créixer a poc a poc tot afilant la teva forma d'expressar-te. Que t'agradi Radiohead no vol dir que et puguis expressar com Radiohead.

Aquesta capacitat per retratar la vostra generació és el que us fa connectar tant amb el vostre públic?

(J-E.B.) La clau és ser honest. Cantem el que sentim o volem expressar en aquell moment, sense embolicar-nos a parlar de coses que no coneixem o que ens vénen grosses. Ens basem en les coses que ens passen a nosaltres i al nostre entorn.

Com condiciona la manera de fer cançons la vostra gran afició al cinema i a les sèries de televisió?

(D.A.) Amb la quantitat de sèries de televisió i cinema que consumim seria estrany que no es reflectís en les nostres cançons. Moltes cançons es poden entendre com a curtmetratges, o com a collages de fotografies.

Què hem d'esperar de la nova gira, que comença el 8 de març a Manresa?

(E.C.) Es basarà en el nou disc, i sabem que això pot ser dur per a molta gent, ja que ens obligarà a arraconar-ne d'antigues, que consideren molt representatives. L'home que treballa fent de gos ja no hi serà perquè ha anat a Disney World Miami per guanyar-se un sobresou, però hi haurà sorpreses.

Perfil

Un grup indispensable per entendre el ‘boom' del pop-rock català

Van començar compartint un pis d'estudiants al carrer Muntaner i han acabat compartint una banda indispensable per entendre el boom del pop-rock català d'aquest últim lustre. Després de dues maquetes, van començar a provocar rebombori a la xarxa amb Castafiore Cabaret (2008). Quan l'any següent van editar Bed & breakfast (que el setembre passat va ser disc d'or, amb 30.000 còpies venudes), va començar un ascens fulgurant que ha dut Els Amics de les Arts a omplir grans recintes arreu de Catalunya. El 8 i 9 de març comencen a Manresa una gira que ja té vint dates confirmades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.