cultura

Volant tan alt com un pinsà

Produïts per El Petit de Cal Eril, els vigatans Mates Mates debuten amb força amb el disc ‘Vida animal'

Vic emergeix com a nou enclavament ‘indie' català gràcies a Famèlic Records

El mapa de l'indie a Catalunya, amb Barcelona, la Bisbal d'Empordà i Sant Celoni entre les seves capitals històriques, sembla tenir un nou enclavament a la comarca d'Osona, on els últims dos anys han sorgit bandes com ara La Iaia i Furguson i, ara, amb l'emergent Famèlic Records, L'Hereu Escampa i Mates Mates. Aquests últims, en deute, confés, tant amb Sisa i Ia & Batiste com amb Pavement i Joy Division, van conquerir Barcelona fa dues setmanes amb dos sold outs a l'Heliogàbal, i ara es perfilen com un dels grups revelació de la temporada, amb visita ja anunciada a la pròxima edició del Poparb.

El seu disc de debut s'anomena Vida animal i l'ha gravat i produït un dels músics catalans amb qui és més fàcil traçar similituds: El Petit de Cal Eril. “L'escoltem des de fa molt temps i sempre ens ha agradat –expliquen–. Tenien coses gravades de manera una mica matussera i, a través d'amics comuns, els les vam fer arribar amb la proposta que ens ho enregistressin amb condicions. De seguida va sorgir una gran complicitat; ell és de la mena de productors que et deixen fer”. Si bé la música de l'Eril està intrínsecament lligada a una terra (la Segarra i el seu siroll de tractors), la que fan els Mates Mates –entre l'ona laietana i l'indie-rock nord-americà dels anys noranta, amb la molt personal presència d'un trombó– té les arrels ben clavades a la Plana. “És evident que si visquéssim tots a Barcelona no faríem la mateixa música –consideren–. Hem tocat junts des de molt petits i, per anar a assajar, anem a peu a una masia. És inevitable que l'espai influeixi en el que fas. Vic és un lloc molt bonic, però sempre tens la sensació que, cada dia, es perd una mica la vida d'abans”.

La cançó que ha calat més a fons del seu primer disc, El pinsà, ajuda a entendre el seu tarannà. “Si nosaltres, els homes, volem volar, el pinsà encara vol fer-ho més alt, fins a arribar a una estrella que no estarà mai al seu abast. Tot és una qüestió de somnis. La natura ens influeix i, d'alguna manera, volem reflectir aquest món de llibertat”.

El debut de Mates Mates, com el del duo de garage L'Hereu Escampa fa pocs mesos, ens ha descobert un vocacional segell, Famèlic Records, amb molt a dir en el present i futur del pop-rock independent del país. Famèlic ha impulsat els últims dos anys a Vic el Festival Hoteler, aparador de l'efervescència musical del municipi, i representa quatre grups: L'Hereu Escampa (que al març i abril s'embarcarà en una gira per tot l'Estat), Mates Mates (se'ls podrà veure divendres a Garriguelles), Ohios i Regalim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.