cultura

Relleu picassià

El nou director del Museu Picasso, Bernardo Laniado-Romero, serà continuista “amb punts nous” en un moment en què el centre esdevindrà una fundació

El nou director del Museu Picasso de Barcelona, Bernardo Laniado-Romero, té molt clara la importància del centre del carrer Montcada en l'entramat cultural de la ciutat i en la seva projecció exterior. Amb aquest ànim ha desembarcat a Barcelona, il·lusionat d'establir-se a la ciutat, i amb ganes d'afrontar una nova etapa del museu, que estarà marcada en els pròxims mesos per la creació d'una fundació pública, que serà la que acabarà gestionant la institució.

L'autonomia jurídica del centre –que depèn del municipal Institut de Cultura– era una de les demandes que l'anterior director, Pepe Serra, havia reclamat amb més contundència. No es podia seguir funcionant amb normalitat sense tenir autonomia. Ara Laniado-Romero podrà gaudir de la nova situació jurídica a partir de l'estiu, un cop s'hagi constituït la fundació picassiana.

De moment, l'historiador de l'art equatorià arriba a Barcelona amb l'experiència d'haver treballat durant bastants anys al Museu Picasso de Màlaga i d'haver-lo dirigit. Segur que aquesta experiència ha estat crucial a l'hora de guanyar el concurs internacional per a la direcció del museu. “No és la mateixa ciutat, ni la mateixa època –diu–, assumeixo la situació present però de la meva experiència a Màlaga em servirà tot.” Laniado-Romero ha tingut paraules per als seus dos antecessors immediats, Maite Ocaña i Pepe Serra, i assumeix també part de la seva herència. D'Ocaña, que va dirigir el museu durant 23 anys, remarca que “va situar internacionalment el museu com a baluard del coneixement picassià”. De Pepe Serra, que va deixar el Picasso fa uns mesos per anar a dirigir el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), ha destacat la voluntat de connectar el museu amb la ciutat.

Aquesta doble herència és fonamental per a Laniado-Romero i per això es defineix com a “continuista però amb punts nous”, que avançarà més endavant, un cop s'hagi situat i hagi parlat amb l'equip del museu. El nou director subscriu la idea que el museu “ha de formar part íntegra de la ciutat” i s'ha d'adreçar tant a la gent de barri com als turistes que visiten la ciutat massivament: “Hem de fer que el museu continuï sent el més visitat de la ciutat però hem d'atendre igual de bé tots els grups, tant els petits com els grans. És un treball ardu, que potser no donarà titulars als diaris, però que hem de fer.”

El nou director concep la col·lecció permanent del museu, que explica tantes coses sobre la formació del jove Picasso, com “una membrana flexible”; “una col·lecció mai està acabada”. El nou director ha insistit molt a convertir el web del museu no només en un lloc d'informació sinó en un espai de coneixement: “Serà una espècie de biblioteca picassiana.”

Laniado-Romero, que ahir va ser presentat oficialment per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, va començar la seva intervenció dient que es compromet a aprendre català al més aviat possible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.