cultura

Mor el dibuixant de còmic Moebius als 73 anys

El dibuixant, que va signar bona part de la seva obra amb el pseudònim de Gir, deixa un extens llegat de creacions relacionades amb el món del western

Va treballar en algunes de les revistes més importants de França i va col·laborar també amb el món del cinema

El dibuixant francès Jean Giraud, conegut com a Moebius, pare del còmic sobre el tinent Blueberry, ha mort aquest dissabte als 73 anys d'edat després d'una llarga malaltia.

Autor prolífic, que va firmar bona part de la seva obra amb el pseudònim de Gir, Moebius va treballar en algunes de les revistes més importants de França i va col·laborar també en el món cinematogràfic. Creador d'un univers molt personal, el dibuixant francès va col·laborar en la concepció dels personatges de les pel·lícules Alien, de Ridley Scott; The fifth element, de Luc Besson, o Abyss, de James Cameron, entre altres. Però va ser el món del western el que va llançar a la fama aquest prolífic dibuixant que va començar en la seva adolescència a consagrar-se a la seva passió.

Nascut el 8 de maig de 1938 a Nogent-sud-Marne, als afores de París, en el si d'una família modesta, Giraud va publicar amb només 15 anys els seus primers dibuixos. La seva atracció pel món del western el va portar a crear, en col·laboració amb Jean-Michel Charlier, la saga de Blueberry, que va firmar amb el pseudònim de Gir i que li va donar fama internacional. Amb els anys, a finals dels 60, el dibuixant va abandonar el realisme d'aquesta sèrie per consagrar-se a una obra més fantàstica, en un univers propi molt relacionat amb la ciència-ficció. Va ser en aquell moment quan va adoptar el pseudònim de Moebius, i quan va començar una prolífica col·laboració amb el cine que va durar uns quants anys.

Entre el realisme i la imaginació, Moebius va tenir temps de dibuixar-se a si mateix, com mostra la sèrie d'àlbums que va editar sobre la seva pròpia vida amb el títol Inside Moebius. Giraud va tenir una gran vinculació amb Mèxic, on va viure la seva mare i on va passar diverses etapes de la seva vida, cosa que va influir en la seva visió de l'univers del western.

Nomenat millor artista gràfic de França els anys 90, Moebius tenia la insígnia de les Arts i les Lletres, que el 1985 li va atorgar el president François Mitterrand. Molt admirat al seu país, el març passat va tancar a París una gran exposició consagrada a la seva obra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.