cultura

L'home que dobla en Bruce Willis

Ramón Langa és el protagonista ‘real' del nou èxit d'Els Amics de les Arts. Aquesta setmana ha estat a Barcelona per doblar l'actor

“En la vida real és a l'inrevés, sé que Bruce Willis em vol conèixer”, diu Ramón Langa

L'home que dobla en Bruce Willis no és de Cardedeu i ja fa temps que va deixar de viure aventures “només amb la veu”, com canten Els Amics de les Arts en el seu darrer disc, Espècies per catalogar. Es diu Ramón Langa, és nascut a Madrid i ha viscut aventures “amb la veu i amb el cos” –precisa ell– en més de 50 pel·lícules i més de 30 obres de teatre. Ara mateix fa de Dràcula en un espectacle que es representa al teatre Marquina de Madrid.

De moment, però, dilluns passat va venir ell sol a Barcelona, als estudis Digit Sound, i va doblar al castellà Bruce Willis en una de les seves noves pel·lícules, La fría luz del día, que s'estrena el 4 d'abril.

Quan vam parlar amb Ramón Langa per primer cop, fa una setmana, sabia que un grup català li havia dedicat una cançó, però no l'havia sentida. Ahir ens explicava des de Madrid: “La trobo molt simpàtica, em fa molta il·lusió que m'hagin dedicat una cançó.”

L'home que dobla en Bruce Willis explica la història d'un actor de Cardedeu que acaba de doblar la darrera escena d'una pel·lícula de l'estrella nord-americana, l'espectacular aterratge d'un avió al Central Park de Nova York. Després d'anys de posar-li veu, l'home té preparat un pla per conèixer l'actor en persona: un dia es planta davant d'ell en una première, entre fotògrafs i fans, i el saluda en anglès amb unes paraules que s'ha preparat. “Però la cara que posa en Bruce Willis –continua la cançó– no deixa cap marge per a l'ambigüitat.” I un guardaespatlles el fa caure rodó d'una empenta. La cançó acaba amb la frase: “L'home els diu que en Bruce Willis és un amic seu, però ningú no se'l creu.”

La història real

La història veritable de Ramón Langa té ben poc a veure amb la cançó. “En la vida real és a l'inrevés –ens explica l'actor madrileny–, sé que vol conèixer-me. Ja fa uns anys em va enviar un telegrama dient que li encantava el meu doblatge i que estava interessat a conèixer-me.” L'any passat, Bruce Willis va rodar a Madrid La fría luz del día i la trobada va estar a punt de produir-se: “Una especialista que treballava en la seva pel·lícula, i també en una que estava fent jo, era amiga d'ell, i vam quedar que ens veuríem al final del rodatge. Però ell va acabar abans i jo estava rodant encara.”

Ramón Langa gairebé ja no fa doblatge. “Aquest ofici el vaig començar en el teatre, però el doblatge em va segrestar durant molt de temps. Ja fa quinze anys que el vaig deixar perquè volia fer teatre i cinema. El que passa és que, com que sempre havia doblat Bruce Willis, no he deixat de fer-ho. Les aventures les visc amb la seva veu. Però les altres aventures que visc com a actor les visc amb la meva veu i amb el meu cos."

Ramón Langa està fent teatre i una pel·lícula

La filmografia de Ramón Langa inclou pel·lícules com ara Yoyes, Sexykiller, Los fantasmas de Goya i Adosados. També ha sortit en sèries de televisió com ara Sin tetas no hay paraíso i Periodistas, i en teatre, és recordada la seva interpretació a Pregúntame por qué bebo. Ara mateix es posa cada nit els ullals de Dràcula en la versió teatral escrita per Hamilton Deane a partir del clàssic de Bram Stoker, estrenada a Londres el 1924. Dirigeixen el muntatge Eduardo Bazo i Jorge de Juan al teatre Marquina, i que podria venir a Barcelona més endavant. També està rodant una pel·lícula, Aún hay tiempo, sota la direcció de Juan Logar. Una crítica al sistema econòmic a través d'un multimilionari que regala la seva fortuna als pobres. Diu que no faltarà a la cita amb Els Amics de les Arts, que actuen a Madrid a l'abril per presentar el nou disc. Tindrà l'oportunitat de sentir en directe L'home que dobla en Bruce Willis. “Dóna les gràcies a Els Amics de les Arts de la meva part”, diu. Queda escrit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.