cultura

El planetari dels poetes

Neix a Girona l'associació i la revista ‘Poetari', per difondre la creació lírica

En cinc dies, el grup social que l'associació ha obert a la xarxa ha rebut quasi 900 adhesions

Són poetaris perquè rimen amb abecedaris, voluntaris, incendiaris, calvaris i fins i tot proletaris, i qui sap si és per aquesta darrera i avui oportuníssima rima que criden, imitant els antics revolucionaris, “Poetaris del món, uniu-vos!”. I la qüestió és que han estat uns quants, d'aquests manobres de la paraula, que han decidit unir-se a la causa des del primer moment: ja abans de constituir-se formalment, ahir a la tarda a Barcelona amb la presentació dels seus estatuts, el col·lectiu de Poetaris Associats havia rebut cap a 900 adhesions a través del grup que fa tan sols cinc dies va obrir al Facebook.

La iniciativa ha nascut a Girona, de l'editor, fotògraf a estones i ell mateix també poeta Quim Curbet amb l'objectiu de “servir de punt de trobada i de debat entre escriptors de sensibilitats molt diverses i, al mateix temps, de plataforma per organitzar tota mena d'activitats al voltant de la poesia”. Els socis fundadors de Poetaris Associats, que tindrà la seu a Curbet Edicions, són Quim Curbet, Vinyet Panyella, Susanna Rafart, Lluís Calvo, Carles Duarte i Mireia Vidal-Conte, i l'objectiu principal és captar recursos per a l'edició d'una revista de certa prestància, en principi de periodicitat semestral, que abordarà qüestions relacionades amb la poesia i que donarà veu, a més, a creadors de qualitat que no hagin trobat encara els canals adequats per publicar. El primer número de Poetari, que es distribuirà a les llibreries de tot Catalunya, s'estrena amb una presentació del veterà Màrius Sampere, i inclou un treball de Susanna Rafart sobre el Premi Nobel suec Tomas Tranströmer (de qui l'associació manlleva el lema “Despertar-se és saltar en paracaigudes fora del somni”), un altre de Vinyet Panyella sobre la poeta russa Marina Tsvetàieva, un estudi de Pep Vila sobre el rossellonès Jordi Pere Cerdà, un altre de Pau Vadell pels trenta anys de la publicació d'El poder i la verdor, de Blai Bonet, un diàleg entre Mireia Calafell, Anna Gual i Mireia Vidal-Conte a l'entorn de la poesia, o una remembrança de Salvador Iborra deguda a Sebastià Benassar, a més d'una àmplia secció de ressenyes bibliogràfiques i una llista de publicacions de poesia en català de l'últim any, incloent-hi les traduccions.

El primer número de Poetari i l'associació que l'aixopluga es van presentar ahir a la Sala Cràter de Barcelona, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, i el pròxim 21 d'abril es donaran a conèixer també a Girona, en un acte a la Fundació Valvi. Qualsevol persona que estigui interessada a formar part de l'entitat pot fer-se'n sòcia per mitjà d'un correu adreçat a [email protected] i fent una aportació anual de 50 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.