cultura

més. que

tall. vianda

Llibres per llegir (i escriure) amb una sola mà

L'erotisme té tants anys com el sistema límbic, on els missatgers químics de l'hipotàlem i la glàndula pituïtària estimulen els genitals. Per poc que ens fixem en les pintures rupestres ens adonem que aquella gent... va en pilotes! Uns quants milers d'anys més cap aquí (i uns quants centenars abans de la invasió pornogràfica via internet), la literatura ja tenia components eròtics, voluntaris, com els contes de Boccaccio, o en principi no premeditats, com molts passatges de la Bíblia. Per això no és estrany que ens agradi el sexe oral, com li va confessar David Castillo a Roser Amills quan l'escriptora li va demanar per les seves fantasies: “Que m'expliquin històries és el que més m'excita”, va respondre ell.

Fa poques setmanes us vaig parlar de la col·lecció de Cossetània De 100 en 100. Ara torno a la mateixa editorial per parlar-vos d'una altra col·lecció, en aquest cas de contingut eròtic, De Pèl a Pèl, que ja ha arribat en pocs mesos al cinquè número.

Va iniciar la col·lecció l'octubre passat la reedició d'Els conys saborosos. Es tracta de 22 textos de Valerià Pujol (no us perdeu les pàgines centrals d'avui, 20è aniversari de la seva mort), publicats el 1986. En el pròleg, Rafael Vallbona contextualitza i defensa l'obra, que va ser durament criticada a l'època.

El segon títol, 69 (antologia eròtica), és una tria de 69 poemes del prolífic cantautor i poeta Celdoni Fonoll (Calaf, 1944) extrets dels seus poemaris Trempant t'empaito (1993), Versos perversos (1995) i Obscenitats i tendreses (2009).

El tercer títol és Morbo, de Roser Amills (Algaida, 1974), amb pròleg de Lluís Racionero. Es tracta d'un poemari (editat en català amb la traducció castellana) eròtic amb diferents intensitats d'erotisme, depenent del “sol que faci entre les cuixes”, podríem dir. Amills és també l'autora del cinquè volum: Les 1.001 fantasies més eròtiques i salvatges de la història. Narra amb molt d'humor les fantasies eròtiques de 1.000 personatges famosos de tots els temps. La comunicadora Susanna Griso, l'expert en psicologia i sexualitat Antoni Bolinches i l'expert en evolució humana Eudald Carbonell, prologuen breument la recerca. Carbonell ens recorda una cita de Plutarc: “L'erotisme és la desobediència de la raó.” El llibre, molt complet, repassa en 320 pàgines i 29 apartats fantasies com ara bisexualitat, celibat, exhibicionisme, disfresses, zoofília, orgies, fetitxisme...

El quart volum és Penetracions i recull el text guanyador, l'accèssit i el finalista de les tres darreres edicions del concurs de contes eròtics de Vilanova i la Geltrú. Dels nou autors (és possible que tots novells), és curiós que només un sigui una dona. Potser és perquè elles inspiren l'erotisme que ells intenten perpetuar... escrivint amb una sola mà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.