cultura

Karl Lewkowicz

Compositor

“No s'ha fet prou justícia als brigadistes britànics”

Karl Lewkowicz és el compositor de ‘Goodbye Barcelona', un musical que s'ha representat aquest hivern a l'Off West End de Londres, i que evoca els brigadistes antifeixistes que van lluitar a la Guerra Civil a favor de la República

Per què va fer un musical sobre les Brigades Internacionals?

El tema dels brigadistes és un tema rellevant, i no suficientment ben conegut dins de la Guerra Civil espanyola. Però, a la vegada, les Brigades són molt estimades, tant a l'Estat espanyol com a la Gran Bretanya. Sobre les Brigades, hi ha molts llibres i pel·lícules, com la de Ken Loach, per exemple, però mai s'havia fet un musical. Ara, aprofitant el 75è aniversari de la formació de les Brigades, vam pensar amb l'autora del llibret, Judith Johnson, que estaria bé fer un musical sobre aquest tema.

Com es van documentar per construir el musical?

Vam recollir informació d'arreu. Ens vam entrevistar amb brigadistes però també amb testimonis d'aquell moment, com ara el doctor Moisès Broggi, que és un home meravellós i que està molt feliç amb el projecte. Vam visitar els escenaris de la batalla de l'Ebre. Va ser molt impressionant veure aquell territori on van morir tants brigadistes per la República.

I, quan es van posar a escriure, van decidir representar una història d'amor.

De fet, hi ha dues històries d'amor dins de l'obra. Primer vam començar amb dos personatges. Sam, de 18 anys, és un noi idealista que s'allista a les Brigades. L'altre voluntari, més gran, és un personatge més cínic. Sam coneix una noia catalana, la Pilar, que ha perdut la seva família en mans dels nacionals. La mare de Sam, Rebecca, també s'hi apunta, i coneix un anarquista i també s'enamoren.

Amor i guerra. Un duet que mai falla en la ficció, com la història de ‘Per qui toquen les campanes', d'Ernest Hemingway.

En la ficció, i també en la realitat, perquè en la tensió d'una guerra es produeixen moltes històries d'amor que semblen impossibles, moltes de clandestines, moltes entre persones casades. Les relacions entre infermeres i soldats també eren molt freqüents. És normal.

Quin és el to musical de ‘Goodbye Barcelona'?

Quan fèiem la investigació documental de l'obra, em vaig dedicar a fer també investigació musical. A l'obra hi ha influències tant de les cançons que cantaven els brigadistes com de La Internacional i La vall del riu vermell, així com de la música de Falla i Albéniz i el flamenc. En alguns moments es deixa sentir també el to de musicals clàssics com West Side Story.

Veurem ‘Goodbye Barcelona' a Catalunya?

Precisament he vingut per això. De moment negociem que la versió original es pugui veure al proper Temporada Alta de Girona i al Grec del 2013. Però volem que se'n faci versió catalana i castellana.

S'ha fet justícia als brigadistes britànics?

No, i ja no només en queden dos. Només hi ha un petit memorial al costat del London Eye.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a