cultura

Agustí Villaronga rep el guardó Jordi Dauder de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

L'actor argentí Eduardo Blanco i el director lleidatà Jaume Balagueró recullen els premis d'honor del certamen

Des d'avui i fins el pròxim divendres 30 de març, el festival projectarà una seixantena de pel·lícules, de 14 països

El director Agustí Villaronga ha rebut el premi Jordi Dauder durant la inauguració de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que s'ha celebrat aquest divendres a la nit a la Llotja de Lleida. Villaronga ha recollit el guardó a la creativitat de mans del president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan. L'actor argentí Eduardo Blanco i el director lleidatà Jaume Balagueró han rebut per la seva banda els premis d'honor de la Mostra. Amb la projecció de la cinta argentina Un amor, dirigida per Paula Hernández, s'ha acabat de donar el tret de sortida a la Mostra que oferirà fins al pròxim 30 de març més de mig centenar de pel·lícules, entre llargmetratges, documentals i curts.

Així doncs, la 18a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya ha arrencat aquest divendres a la nit a la Llotja de Lleida amb la cerimònia de gala, presidida per Àngel Ros, que ha agraït el treball a tots els qui fan possible la Mostra perquè ajuden a difondre i a crear cultura. Segons Ros, en uns anys difícils com els actuals, Lleida ha mantingut la seva aposta pels festivals cinematogràfics, ja que la crisi “mai s'ha d'aplicar a la cultura”.

La gala s'ha iniciat amb el reconeixement i el record a Jordi Dauder, a qui s'homenatjarà a la cloenda amb la projecció d'un documental, així com a Pedro Armendáriz.

A continuació, s'ha donat pas al lliurament de premis. Agustí Villaronga ha rebut el Premi Jordi Dauder de la mà de l'actor i president de l'Acadèmia del Cinema Català Joel Joan. Villaronga ha reconegut estar emocionat per rebre aquest premi i més, ha explicat, perquè va ser el mateix Dauder qui va demanar que se'l concedissin, no per Pa Negre, sinó per tota la seva trajectòria.

L'actriu Manuela Velasco i el president de FILMAX, Julio Fernández, han lliurat un dels Premis d'Honor al cineasta lleidatà Jaume Balagueró. L'altre premi d'honor l'han donat les actrius Mercedes Sampietro i Malena Alterio a l'actor argentí Eduardo Blanco.

Durant la cerimònia també s'ha reconegut a Antoni Llorens, de Cartelera Turia, i a Marcelo Aparicio, de France Press, Premis Ángel Fernández Santos d'aquesta edició. Emilio Mayorga, corresponsal de la revista Variety i Kelly Velasquez, de France Press Itàlia, han estat els encarregats de lliurar-los els respectius guardons. Tant Emilio Mayorga com Kelly Velasquez formen part dels Jurats de la Secció Oficial de Llargmetratges de la Mostra.

La cerimònia ha comptat, entre altres, amb la presència dels actors Carlos Bardem i Xabier Elorriaga, així com del director de la Mostra Juan Ferrer i del president del Centre Llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia. Bardem ha aprofitat per recomanar fervorosament una de les pel·lícules de la secció oficial en què ell treballa Dias de gracia.

Un cop acabada l'entrega dels premis, el cinema llatinoamericà ha pres el protagonisme, amb la projecció de la pel·lícula argentina Un amor, dirigida per Paula Hernández, que participa a la Secció Oficial de Llargmetratges.

Des d'avui i fins el pròxim divendres 30 de març, el festival projectarà una seixantena de pel·lícules, de 14 països. Destaquen les 14 estrenes a Espanya i les 11 òperes primes que s'hi podran veure. Hi ha programades dues retrospectives a Mèxic: Cinema mexicà i literatura i Cantinflas, 100 anys. La Llojta, el CaixaForum Lleida i l'Espai Funàtic són els espais de la ciutat on es podran veure les projeccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.