cultura

Santa Mònica té futur

El centre que dirigeix Vicenç Altaió iniciarà a la tardor nova etapa amb la missió de connectar amb les indústries culturals i de ser més amatent amb la societat

El pressupost d'enguany
ha tingut una retallada dràstica del 50%

L'equip de l'Arts Santa Mònica fa molt poques setmanes que pot respirar tranquil. Des que Ferran Mascarell va assumir el càrrec de conseller de Cultura, els rumors i alguns comentaris sotto voce no feien presagiar gaire res de bo per al futur del centre que timoneja Vicenç Altaió. Han passat mesos de molta tensió i incertesa pendents d'una decisió política i ara, un cop Mascarell ha posat ordre al sistema de museus i de centres d'art, ha transcendit que la continuïtat de l'Arts Santa Mònica està garantida. Bé, això sí, amb alguns canvis de línia i maneres de treballar que es traduiran en un nou projecte de centre que s'estrenarà la tardor vinent.

A petició expressa del conseller, l'Arts Santa Mònica haurà de flirtejar amb les indústries culturals i haurà de gestar una programació més a mida de la societat. I tot plegat haurà de ser compatible amb els tres eixos fundacionals de l'equipament: l'art, la ciència i la comunicació. “Identitat, creativitat, progrés i societat són els conceptes clau que ens ha marcat el conseller”, revela Altaió.

Aquest any, doncs, serà de trànsit, i a mig gas per les circumstàncies econòmiques. Al centre se li ha reduït dràsticament el seu pressupost en més d'un 50% (l'any passat se li van adjudicar 2,5 milions, enguany, 1,2). Davant un panorama tan cru i dur, s'ha hagut d'aprimar l'estructura i s'han deixat aparcats els convenis signats amb el món universitari. Altaió, concentrat en la redefinició del centre, espera concebre un projecte estimulant perquè el conseller reconsideri el pressupost dels 2,5 milions per a l'any 2013. I passant per alt que Altaió sempre n'ha demanat 3 per poder desplegar un projecte amb totes les condicions. El que no va aconseguir en temps de vaques grasses serà difícil que ho aconsegueixi ara.

Serà un any estrany però actiu fins on s'ha pogut arribar. Avui mateix s'obre al públic una exposició amb una selecció de vídeos dels Fons Regionals d'Art Contemporani de França (FRAC), que estan de gira europea perquè celebren el seu 30è aniversari. Una mostra (oberta fins al 2 de juny) que comença a escalfar els motors del festival Screen i de la fira Loop de Barcelona, que se celebraran respectivament a partir del 17 i del 31 de maig i que, per cert, també estan d'aniversari, el desè.

La programació del centre inclou tres exposicions més abans de la tardor. La de més dimensió s'inaugurarà el 14 de juny i proposa un llarg passeig pel millor art contemporani rus a través d'una tria dels nominats al reputat premi Kankinsky, que convoca la fundació Art Chronika des del 2007. El títol de l'exposició, En un desordre absolut, dóna les dosis suggestives òptimes per a una bona descoberta artística.

Abans, el 3 de maig, presentarà una exposició del fotoperiodista francès Rémi Ochlik, i incidirà en la seva visió de les primaveres àrabs. Una mostra que s'ha preparat a corre-cuita: Rémi Ochlik va morir assassinat a Homs, Síria, el 22 de febrer passat. Tenia 28 anys.

La tercera protagonista del curs de Santa Mònica és l'artista Begoña Egurbide, que a partir del 8 de maig lluirà el seu treball sobre els traumes de la infantesa.

I un any més, i ja serà el tercer, en el marc de la diada de Sant Jordi, l'Arts Santa Mònica serà l'escenari de la tercera fira del llibre d'art Arts Libris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.