cultura

El PEN Català denuncia els atacs a la llengua

Josep-Maria Terricabras, president del comitè de traducció i drets lingüístics del PEN Internacional, i Carme Arenas, presidenta del PEN Català, han denunciat a les instàncies internacionals les accions que els successius governs espanyols duen a terme contra la llengua catalana, una llengua mil·lenària prohibida i atacada durant la dictadura franquista. L'etapa democràtica posterior demostra que les aparents concessions fetes en l'àmbit legal i institucional acaben sent manipulades i interpretades de manera lesiva per a la llengua catalana, afirmen.

Per al PEN, l'accés del PP al govern de l'Estat espanyol ha agreujat la situació: a Catalunya es pretén posar fi a un model lingüístic escolar, de trenta anys, que ha estat aplaudit pel Parlament Europeu; a les escoles del País Valencià i de les Illes Balears el català és una matèria absolutament residual i anecdòtica. En aquests territoris es fa cada dia més difícil viure en català.

L'àrea lingüística catalana, amb més de 10 milions de ciutadans, està vivint un autèntic genocidi lingüístic, emparat en una legalitat que esclafa la diversitat i imposa una falsa unitat espanyola, assenyala el PEN Català, que demana al PEN Internacional que, com a membre consultiu de l'ONU, es faci càrrec de la denúncia perquè s'investigui i s'actuï en conseqüència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.