cultura

Forjant la cooperació

La Fundació Roca i Galès, editora de la revista Cooperació Catalana, amplia la col·lecció de llibres Cooperativistes Catalans amb la presentació de la divuitena biografia, la de Jaume Rosich i Bassa, elaborada per Pere Bosch, historiador i diputat del Parlament de Catalunya des del 2006. L'acte de presentació del llibre tindrà lloc demà passat, 13 d'abril, a les vuit del vespre a la Casa de Cultura Ca la Pruna de Pals, amb la presència de l'autor de l'estudi i d'Enric Saguer, catedràtic d'història econòmica de la UdG.

En el vessant polític, Jaume Rosich i Cuenca (Pals, 1881 - la Bisbal d'Empordà, 1953) va participar en les primeres passes del catalanisme a Pals com a fundador de l'Agrupació Catalanista d'aquesta població. Una vegada establert a la Bisbal com a advocat, va ocupar diversos càrrecs a l'entitat Escut Emporità i ben aviat es va vincular a la Lliga Regionalista.

En l'àmbit del cooperativisme, el trobem intervenint en algunes experiències pioneres, com ara el Sindicat Arrosser de Pals (1905), convertit alguns anys després en la Comunitat de Regants / Sindicat Agrícola de la Sèquia del Molí de Pals (1908). A partir del 1918, va dedicar bona part de les seves energies a bastir la Federació Sindical Agrària de Girona, que va arribar a aplegar més de seixanta sindicats catòlics del bisbat. Jaume Rosich en va ser el president del 1919 i al 1931 i a partir d'aquella data en va ser designat president honorífic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.