cultura

El Truffaut, convidat a Canes

El cinema gironí formarà part del jurat europeu de la 15a de Realitzadors que atorga el premi d'Europa Cinemas

Cronenberg, Haneke i Loach competiran en aquesta edició per la 65a Palma d'Or del festival

La 65a edició del Festival de Canes aquest any tindrà una destacada presència gironina. El cinema Truffaut, que des de fa més de deu anys pertany a la xarxa Europa Cinemas (que actualment té 1.057 cinemes amb aquest distintiu de qualitat), ha estat escollit per formar part d'un jurat internacional de tan sols quatre membres que atorgarà el premi a la millor pel·lícula europea de la prestigiosa secció 15a de Realitzadors. Francesc Vilallonga, professor de la Universitat Ramon Llull i membre d'aquest cinema municipal que gestiona el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, representarà el Truffaut i, juntament amb els tres membres restants del jurat (format per tres cinemes més d'Hongria, Alemanya i Finlàndia) tindrà la tasca de decidir qui és mereixedor de l'Europa Cinemas Label. El premi, no només suposa un segell de qualitat per a la pel·lícula guanyadora (recordem que es tracta d'un palmarès del festival més important del món) sinó que també aporta avantatges a l'hora de distribuir i difondre el film.

Pesos pesants

Per altra banda, tot és a punt per a la nova edició d'aquest festival, que tindrà lloc del 16 al 27 de maig, i de la qual ahir es van fer públics les pel·lícules i els respectius directors que competiran per la desitjada Palma d'Or. Una aclaparadora col·lecció de directors, la majoria habituals al certamen, com són David Cronenberg (Cosmopolis), Abbas Kiarostami (Like someone in love), Leos Carax (Holy motors), Jacques Audiard (Rust and bone) i Alain Resnais (Vous n'avez encore rien vu), destaquen d'un conjunt en què tampoc no hi faltaran cineastes que ja saben el que és guanyar-lo, com ara l'austríac Michael Haneke (Amour/Love), el britànic Ken Loach (The Angels Share) i el romanès Cristian Mungiu (Beyond the Hills).

De la llista es confirma una àmplia presència de cinema nord-americà, que es completa amb la participació dels films d'Andrew Dominik, Lee Daniels, John Hillcoat i Jeff Nichols.

Com ja estava anunciat prèviament, Wes Anderson inaugurarà el festival amb Moonrise Kingdom, i el film pòstum de Claude Miller, Thérèse Desqueyroux, el clourà. Nanni Moretti presideix el jurat de la secció oficial i l'actriu Bérénice Bejo (The artist) presentarà les gales en una edició que tindrà el glamour d'estrelles com ara Brad Pitt, Nicole Kidman, Kirsten Dunst i Robert Pattinson.

Marilyn bufa l'espelma

Marilyn Monroe no va passejar mai per La Croissette. Però aquest any, en què es compleix el 50è aniversari de la mort d'aquest mite cinematogràfic, deixarà com mai la seva empremta a Canes protagonitzant el cartell de la 65a edició del certamen. La cèlebre actriu apareix en una foto en blanc i negre bufant una espelma d'un pastís dins d'una limusina. Es tracta d'una foto presa per Otto l. Bettman amb la qual els organitzadors del certamen destaquen que podria ser el de Canes, que celebra 65 anys. “Ens embruixa amb un gest que promet, una bufada en forma de petó”, indiquen en una nota. “50 anys després de la seva desaparició, Marilyn continua sent una de les figures més importants del cinema mundial, referència eterna [...] de la gràcia, el misteri i la seducció”, ressalten.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.