cultura

Llibres que enamoren

Quaranta-cinc autors catalans, de novel·la o poesia i amb novetat editorial aquest Sant Jordi, voten i expliquen quina és la millor història literària d'amor

Tot i que els temes són tan concrets, la diversitat gairebé absoluta dels títols que s'han recomanat demostra la riquesa intel·lectual
dels nostres autors

Tot i que els botiguers insisteixen a fer-nos creure, a imposar-nos que el dia de l'amor és el 14 de febrer, Sant Valentí, per als catalans aquest dia és, de manera força espontània, el 23 d'abril, Sant Jordi. I no només d'amor per a la parella, sinó també, o sobretot, d'amor per als llibres.

Mirant de relacionar els elements de Sant Jordi, amor, llibres, actualitat, autors, recomanacions i alguns altres, vam pensar a demanar als escriptors de novel·la o poesia, i que tenen una novetat a les mans, quina seria la millor història d'amor.

Un total de 45 autors ens han volgut respondre, argumentant la tria de manera generosa. Una de les primeres conclusions que en podem extreure és la diversitat com a element principal. El màxim de vots per a una sola novel·la han estat només quatre: El amor en los tiempos del cólera, de Gabriel García Márquez. Després hi ha un quàdruple empat a dos vots: Doctor Zhivago (Boris Pasternak), L'escuma dels dies (Boris Vian), La mort a Venècia (Thomas Mann) i Romeu i Julieta (William Shakespeare). Això vol dir que la resta de recomanacions, cap a 35 (perquè alguns autors recomanen més d'una obra) són totes diferents. És a dir, que fins i tot amb un tema concret com és l'amor, la diversitat queda demostrada com a riquesa de l'intel·lecte.

Els catalans recomanats

D'obres d'autors catalans recomanades n'hi ha set: Un home de paraula (Imma Monsó), Moon River (Vicenç Villatoro), Tot el soroll del món (Vicenç Llorca), Bearn (Llorenç Villalonga), Amor en minúscula (Francesc Miralles) i dues de Ramon Llull, Penes d'amor i Llibre d'Amic e Amat. Llull és, amb Thomas Mann, l'únic que repeteix i amb dues obres diferents, també en el cas de l'alemany (La mort a Venècia i L'enganyada).

Quant a les nacionalitats, a més dels sets catalans, hi ha set francesos, cinc anglesos, quatre nord-americans, tres russos, tres italians, tres alemanys, dos grecs, dos espanyols, un hongarès, un irlandès i un colombià.

Tot i que alguns escriptors que ens han recomanat històries d'amor han insistit que es referien
al llibre i no a la pel·lícula, prop de 30 d'aquests títols han estat adaptats d'una manera o altre a la gran
pantalla. L'amor és un dels temes universals en qualsevol format.

Tot seguit els podeu llegir un per un i comprovar que han estat prolixos a l'hora de comentar la tria: saben de què parlen i la millor manera d'expressar-ho. Per culpa del sempre limitat espai, en molts casos hi ha hagut retallades, si bé n'hi ha dos que es mereixen una disculpa: Teresa Solana i Ramon Erra, que van enviar uns articles magnífics que hem hagut de mutilar.

Alguns autors han optat per situar el moment en què van llegir l'obra recomanada, d'altres es fixen en les particularitats tècniques, la majoria teoritzen sobre l'amor i la seva relació amb la literatura i molts aposten pels finals no ensucrats. N'hi ha que hi afegeixen anècdotes personals, com Antoni Vives, al Japó, de fa 25 anys, Pau Vidal amb El petit príncep i l'amor per al seu pare, i Xavier Bosch, que ens parla de Pep Guardiola quan era jugador i
va llegir Els ponts de Madison County.

Curiositats

Com en tota tria, entre tantes persones hi ha sorpreses. Josep M. Espinàs ha preferit recomanar una cançó (Folling in love again, cantada per la Dietrich) perquè no li agraden les novel·les d'amor; Maria Barbal cita uns versos de Wordsworth; Jaume Cabré, a partir d'ara, podrà ser dit el breu; Josep M. Cervera recomana un còmic de l'Astèrix...

Que passeu un bon Sant Jordi amb amor; si més no al llibres. I als elefants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.