cultura

Sant Jordi dóna un respir

nEl tercer volum de les memòries de l'expresident Jordi Pujol, el més venut en no ficció
nJonas Jonasson, el més venut per ‘L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra'
nFerran Adrià triomfa amb un recull de receptes senzilles: ‘El menjar de la família'
nRafael Nadal, Lluís Llach, Jaume Cabré i Imma Monsó, en la llista dels llibres més venuts

La crisi va semblar ahir tenir un respir en la diada de Sant Jordi. Un parèntesi festiu i esperançador en els mals temps que corren, que es va veure afavorit pel fet que la diada va tornar a caure en dia laborable i pel bon temps, circumstàncies que sempre acaben afavorint la bona marxa de la jornada. La gent va omplir els carrers de ciutats i pobles de Catalunya, en alguns moments en autèntiques riuades humanes, amb ganes de passar-s'ho bé i trobar-se amb els seus autors preferits.

El president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, va explicar hores abans de tancar-se la jornada, que la diada havia anat “raonablement bé si tenim en compte que estem en un context de recessió general del consum i en un dels moments més àlgids de la crisi”. A falta de les xifres finals, Daura esperava arribar fins i tot a la facturació de l'any passat de 17 milions d'euros, facilitada pels llibreters.

En un any amb novetats molt diversificades en què no era clar que un llibre acabés monopolitzant totes les vendes, L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra (La Campana), de l'autor suec Jonas Jonasson, va ser el llibre més venut de ficció en català i el segon en castellà (Salamandra). Les aventures humorístiques d'un avi que el dia que compleix el seu segle de vida decideix escapar-se del geriàtric on està ingressat ha seduït els lectors catalans. Jonasson ha tingut un èxit planetari amb la seva primera novel·la, i ahir no va poder signar a Barcelona, ja que està tancat escrivint el seu segon llibre. Això sí, l'autor va ser rellevat en les signatures per un actor vestit del protagonista.

Crònica d'infància

En segon lloc, en l'apartat de llibres de ficció en català, malgrat que es més una autobiografia que una novel·la, se situa Quan érem feliços, l'evocadora crònica de la infància i adolescència a Girona del periodista Rafel Nadal, que va ser guardonada amb l'últim premi Josep Pla. Lluís Llach també ha triomfat amb la seva primera incursió en la literatura amb la novel·la Memòria d'uns ulls pintats. Una de les novel·les més destacades i aclamades per la crítica, Jo confesso, de Jaume Cabré, llibre riu en què s'entrecreuen diverses històries, se situa en el quart lloc en el rànquing de llibres de ficció en català. Per la seva banda, l'últim premi Ramon Llull, La dona veloç, d'Imma Monsó, una crítica als problemes de l'acceleració de la societat que vivim, ha estat la cinquena obra de ficció més venuda.

Pel que fa als llibres més venuts de no ficció en català, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha triomfat àmpliament amb la tercera i última part de les seves memòries polítiques, Memòries III: De la bonança a un repte nou. Escrites pel periodista d'El Punt Avui Manuel Cuyàs, aquestes memòries repassen el període entre el 1993, quan CiU va donar suport al govern socialista, i el 2011. El cuiner català més famós del món, Ferran Adrià, s'ha situat en el segon lloc de llibres de no ficció amb El menjar de la família, un conjunt d'una trentena de receptes d'El Bulli que s'allunyen de la sofisticació habitual del restaurant. Les receptes simples i familiars del volum han interessat especialment els lectors. El receptari de Ferran Adrià és també el segon llibre més venut en castellà.

Un habitual en els últims anys en els rànquings de les llistes més venuts de Sant Jordi és el divulgador científic Eduard Punset. Enguany ha estat el seu últim llibre, Viatge a l'optimisme, el que s'ha situat en el tercer lloc de la llista de no ficció en català.

Fago, del periodista Carles Porta, sobre el cèlebre crim de la població lleidatana, és el quart llibre de no ficció més venut, mentre que un dels portaveus més destacats del col·lectiu dels “indignats”, Arcadi Oliveres, s'ha col·locat en el cinquè lloc de la llista amb Diguem prou!.

De Mendoza a Morton

Sempre que Eduardo Mendoza treu novetat per Sant Jordi el més habitual és que s'enfili ràpidament en la llista dels llibres més venuts en castellà. Per tant, era d'esperar que El enredo de la bolsa y la vida (Seix Barral) se situés al capdavant del rànquing de la ficció en aquesta llengua. L'ha seguit el llibre de Jonasson, en la seva traducció castellana, el gran triomfador de la jornada a nivell global, continuat per l'última obra d'Almudena Grandes, El lector de Julio Verne, publicat per Tusquets.

En canvi, Carlos Ruiz Zafón, que durant tants sant Jordi era el guanyador de tots els rànquings, és el quart autor més venut en castellà, amb l'última entrega de la seva tetralogia, El prisionero del cielo (Planeta). L'australiana Kate Morton, d'altra banda, amb la seva aposta per renovar la novel·la victoriana, se situa en el cinquè lloc, amb Las horas distantes (Suma de Letras).

En l'apartat de no ficció en castellà, la crisi és protagonista del rànquing amb el llibre Más allá del crash (Los Libros del Lince), de l'economista Santiago Niño Becerra, mentre que el llibre de Ferran Adrià és el segon de la llista. Els últims esdeveniments de la casa reial segur que han influït en l'èxit de la biografia La soledad de la reina: Sofía, una vida (La esfera de los Libros), de la periodista Pilar Eyre, que s'ha situat en el tercer lloc.

Un dels millors llibres d'autoajuda d'enguany és El arte de no amargarse la vida (Oniro), del psicòleg Rafael Santandreu, que s'ha situat en quart lloc de no ficció en castellà, mentre que Haciendo majaradas, diciendo tonterías (Espasa), de l'estrella televisiva Mario Vaquerizo, se situa en el cinquè lloc.

Els llibreters també han facilitat la llista de llibres mediàtics més venuts, entre els quals cal remarcar APM? El circ de la tele, El llibre de jocs de Crackovia i En directe, dels periodistes Josep Cuní i Pilar Rahola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.