cultura

tarragonès

Descobreixen les restes d'una font monumental romana de Tàrraco

Estava situada a la façana marítima de l'època i rebia el visitant que arribava a Tàrraco per mar

Els arqueòlegs també han trobat evidències d'un moll

Els visitants que en època romana arribaven a Tàrraco per mar es trobaven amb una font monumental, de planta circular i de sis columnes, situada a la façana marítima, i que esdevenia un símbol del poder de la ciutat romana. Ara, durant l'excavació prèvia a la urbanització dels jardins de la Torre del Vapor, a la part baixa de Tarragona, els arqueòlegs han posat al descobert les restes d'aquesta gran font, que es va construir al segle I dC –en ple boom constructiu de la capital de Tàrraco– i que va estar en funcionament fins al segle III dC. L'arqueòloga municipal, Imma Teixell, va destacar ahir que aquesta construcció “es va posar al servei de l'ús propagandístic del poder de la ciutat” i que formava part “de la línia visual que contemplava qualsevol persona que arribava a Tàrraco per mar”. A uns pocs metres d'aquest monument, s'hi han trobat també evidències d'un moll o espigó de la zona portuària de l'època romana i les restes d'un recinte construït amb murs de carreus, on s'obrien grans accessos, datat al segle I aC i del qual, segons ha manifestat Teixell, encara se'n desconeix l'ús.

La font monumental estava situada a la part central d'una exedra (una construcció semicircular). De les sis columnes que la configuraven –d'uns cinc metres d'altura– se'n conserven les restes de tres. Al centre de la font hi havia una piscina o dipòsit d'aigua, de la qual ara se n'ha posat al descobert només una part (gairebé la meitat). I al bell mig de la font hi hauria una estàtua o altres elements decoratius, sobre els quals anava caient l'aigua: “Sabem que l'aigua hi queia en forma de cascada perquè hem trobat les restes de la canal”, explicava ahir l'arqueòloga municipal. També s'han localitzat restes del sostre caigut de la font i de pigments vermells, grocs i lila a l'interior de la font.

La troballa dóna més dades sobre la configuració de l'antiga façana marítima de Tàrraco. Molt a prop d'aquest solar s'hi han anat trobant en els darrers anys restes de naus portuàries.

LA FRASE

Serà un monument viu, perquè la zona del Jardí del Vapor es continuarà excavant en el futur
Imma Teixell
Arqueòloga municipal

S'obrirà a les visites públiques

La nova troballa arqueològica, que s'afegeix als tretze monuments de Tàrraco declarats patrimoni mundial, s'urbanitzarà i s'obrirà a les visites públiques. L'arquitecte Eloi Balcells és l'encarregat d'urbanitzar tota aquesta zona, situada entre els carrers Vapor i Ferrer i Duran, als jardins del Vapor. Les restes romanes, que s'envoltaran d'una zona verda, seran senyalitzades amb plafons explicatius. Les obres tenen un pressupost de 400.000 euros i es financen a través de l'1% cultural del Ministeri de Foment. La regidora de Patrimoni, Carme Crespo, va indicar que el recinte es podrà obrir al públic el mes de juny. Abans, però (del 2 al 4 de maig), s'han organitzat visites d'obra obertes a la ciutadania per donar a conèixer tot el projecte arqueològic i urbanístic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.