cultura

Uns 200 treballadors culturals es concentren contra els acomiadaments del Macba

Empleats del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el CCCB, el Liceu, el MNAC i l'Icub reivindiquen “una gestió cultural pública al servei de la ciutadania”

“El núvol i la incertesa sobrevola sobre els caps de tots”, afirma la presidenta del comitè d'empresa del Macba

Uns 200 treballadors de museus i institucions culturals catalanes han fet aquest dijous un acte públic en suport als treballadors del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba). Fa dues setmanes, nou treballadors fixos de la plantilla del Macba van ser acomiadats.

L'acte, que s'ha celebrat a la plaça dels Àngels, ha comptat amb la participació d'alguns artistes i de treballadors del Macba, del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), del Gran Teatre del Liceu, del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). Tots ells estan aglutinats en la Plataforma SOS Cultura.

La presidenta del comitè d'empresa del Macba, Patricia Quesada, ha afirmat que els treballadors temen que la resta d'equipaments i institucions puguin actuar de la mateixa manera, i rescindeixin contractes d'un dia per l'altre. “El núvol i la incertesa sobrevola sobre els caps de tots”, ha assenyalat Quesada, que també ha anunciat noves mobilitzacions dels treballadors. La protesta es canalitzarà a través de la Plataforma SOS Cultura, creada arran dels acomiadaments del Macba.

Les persones concentrades han reivindicat “una gestió cultural pública al servei de la ciutadania”. En la lectura del manifest, han afirmat que la cultura no és un negoci i s'han mostrat farts de programacions i inversions especulatives. En el text, han clamat contra “la privatització del model de gestió”, que consideren que ha portat una progressiva introducció del mercantilisme en les institucions públiques, programes culturals cada vegada més supeditats als interessos privats, falta de planificació, plantilles de personal precàries i retallada de recursos humans i econòmics.

Davant d'això, han reclamat una “gestió transparent”, un finançament públic suficient i una depuració de responsabilitats dels causants de la situació actual.

Reunions amb Ciurana i Mascarell

Una representació dels treballadors s'ha reunit fa poc temps amb el regidor de Cultura i cinquè tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, que ha garantit que “en el moment que hi torni a haver recursos, el projecte i pla de museus s'intentarà portar a terme”.

A l'espera de negociar l'activitat que podrà quedar afectada, així com de determinar el nombre de personal subcontractat que serà acomiadat, els treballadors han demanat reunir-se amb el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, per abordar la situació i aclarir si la decisió d'acomiadar personal és fruit d'una ordre del govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.