cultura

Antonio Carrillo

dibuixant de còmic

“Bruguera em feia aprimar les noies que dibuixava”

Antonio Carrillo és dels últims dibuixants històrics de Bruguera. Era el rei de les aventures dels mars del Sud. EDT (Editores de Tebeos), abans Glénat, li reedita Los mercenarios coincidint amb el Saló del Còmic que avui s'inaugura
Com va arribar a l'editorial Bruguera?
Als anys cinquanta, l'Editorial Bruguera va tenir una àmplia expansió i buscaven dibuixants de sota les pedres. Jo vivia a Madrid i em vam cridar per a una entrevista amb el redactor en cap de publicacions, Rafael González.
I què va passar?
Em va oferir un guió i em van proposar anar a viure a Barcelona. Volien els dibuixants a prop. Jo els vaig dir que vivia a cals sogres i que no pagava ni un duro de lloguer. Van posar-me un pis a Barcelona.
Ha citat Rafael González. Hi ha una llegenda negra sobre el personatge?
El senyor González era l'ànima de les publicacions de Bruguera. Tenia criteri i tractava la gent amb correcció. Quan va morir, les coses van començar a anar malament.
I de Bruguera, què n'opina?
Bruguera era una multinacional poderosíssima que tractava la gent amb educació i que als dibuixants ens feia sentir importants.
No se sentien explotats?
Ens enganyaven, però aleshores no ho sabíem; per això estàvem contents. Signàvem uns contractes pels quals perdíem tots els drets a l'autoria. Quan m'encarregaven treballs per a l'estranger cobrava com un anglès però amb els preus d'aquí. El que no sabíem era el que ells s'embutxacaven.
Problemes amb la censura?
Jo sempre he dibuixat dones amb la faldilla curta, grans escots i cossos voluptuosos. Volien faldilles més llargues, escots més tancats i també em demanaven que aprimés les noies que dibuixava.
I què va passar?
M'hi vaig negar. Els deia que els meus personatges vivien en països molt càlids.
Parlant de calor, vostè era el rei dels mars del Sud...
Molta de la meva obra passa a Indonèsia, quan estava colonitzada pels holandesos, Java, Borneo, Sumatra.
Aventurers i aigües plenes de pirates?
Sí, és un gènere en què m'hi he trobat bé, tant si el meu registre era realista, amb sèries com ara Los mercenarios i El Javanés, com quan dibuixava el que jo anomenava semicòmic, un grafisme amb què vaig elaborar El Capitán Pantera. També per a Bruguera vaig adaptar novel·les de Salgari per a les Joyas Literarias Juveniles.
Ara li reediten Los mercenarios?
Sí, diumenge estaré signant-ne exemplars a l'estand d'EDT al Saló del Còmic. Jo visc com un jubilat al Masnou, i veure reeditada la que considero una de les meves millors obres m'engresca.
També ho va fer per a Bruguera?
Va ser un encàrrec de Josep Toutain per al mercat internacional, però més tard, com que jo en tenia els drets, la vaig vendre a Bruguera.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.