cultura

Fernando Dudka

EQUILIBRISTA

“Hem descobert que cada cultura té la seva banyera”

Debuta a Barcelona fent equilibris en les voreres d'una banyera. Amb el seus companys, fan temporada al Poliorama fins a final de mes. Reconeix que ha descobert que aquest element serveix per alguna cosa més que llegir plàcidament una revista
Dieu que el lavabo és l'espai més ampli de llibertat, el lloc idoni per a un espectacle de circ, vaja.
És l'habitació més creativa, on tothom es deixa anar. És un espai íntim. Nosaltres juguem únicament a la banyera.Aquest és el concepte.
Billy Elliot assaja tancat al lavabo de casa i més aviat s'entrebanca amb la banyera mentre practica els girs...
És un espai íntim i alhora hi practiquem unes rutines en la vida normal. Nosaltres intentem traslladar aquestes accions quotidianes a l'extrem, convertir-les en número de circ.
En un circ com el vostre conviuen diferents cultures. Tothom fa servir igual la banyera?
Hem descobert que cada cultura té la seva banyera, com aquell qui diu. Som un grup molt ampli de persones vingudes d'Alemanya, el Canadà, Estats Units l'Argentina. La banyera ens uneix. També el públic per a qui actuem, al voltant del món, s'hi acaba identificant.
Feu trampa. En realitat, la majoria dels mortals som víctimes del plat de dutxa. Les banyeres són un privilegi.
Tothom coneix les banyeres, en tot cas. Un plat de dutxa no permet fer números acrobàtics, no dóna tantes possibilitats. Ara, la diva s'està al plat de dutxa. Ella és l'exemple que ens recorda que tothom ha cantat dutxant-se. A través d'ella, el públic es confecciona la pròpia història.
Què va pensar quan li van dir que hauria de fer equilibris dins d'una banyera?
Va ser un repte. No em pensava que s'hi poguessin fer tants exercicis. Fins llavors, pensava que era per asseure's, estirar-se o llegir una revista. Cada cop hi veig més possibilitats. És un espectacle viu en què podem incorporar lliurement varietats tècniques i coreogràfiques, amb el vistiplau del director.
Però, en canvi, el títol de l'espectacle és Soap (sabó) i no Bath (banyera).
La combinació dels dos elements és un signe de perill, de pèrdua d'equilibri, que és la clau del circ. Cada dia hi ha alguna relliscada. Hem d'estar molt atents.
Una banyera és un espai reduït, que sembla més adequat per als primers plans del cine, que no pas al pla general del teatre.
El concepte és fer les acrobàcies dalt la banyera, però també hi ha accions a l'entorn. Els teatres, a diferència de les pistes de circ, que són molt més obertes, ens permeten actuar mirant l'espectador. En un circ hem de fer les verticals aixecant molt el cap perquè no es vegin només els peus. La relació que hi ha als teatres és molt més pròxima.
Practiqueu erotisme familiar.
És com els nous muntatges de Walt Disney, que hi riuen tant fills com pares... a l'espectacle sempre hi ha una mica de sexe però ningú surt despullat. Serveix perquè els adults també puguin riure una mica.
Com es pot expressar una emoció fent una vertical?
Com un ballarí, utilitzant les cames. Quan fa un moviment fluid evoca una escena delicada; en canvi, si dóna una puntada de peu a l'aire expressa violència. Nosaltres no només fem circ, també treballem el moviment, el cant i l'humor.
Què es diu de la plaça de Barcelona en l'escenari internacional?
Sabem que és un públic molt avisat, que ha vist molts espectacles de circ. Això ens exigeix treballar amb molta energia.
Fareu turisme?
Només hi havia estat dos dies, aprofitant un descans a les funcions del Cirque du Soleil a Saragossa. En tinc moltes ganes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a