cultura

El repte del gran Dhub

El monumental edifici del nou museu del disseny de Barcelona, a la plaça de les Glòries, ja està acabat, però no obrirà les seves portes fins a finals del 2013

El 1994 al Palau de la Virreina es va veure l'exposició Arts decoratives a Barcelona. Col·leccions per a un museu, que va ser el germen del que havia de ser un futur museu del disseny a Barcelona. Eren altres temps i es podia somiar encara en nous equipaments culturals per a la ciutat. Una de les comissàries de la mostra era Pilar Vélez, que fa pocs dies acaba de substituir Marta Monmany com a directora del Disseny Hub Barcelona (Dhub), el museu en qüestió.

El nou edifici del museu, popularment conegut com la Grapadora per la seva característica forma de paral·lelepípede a la façana de la plaça de les Glòries, acaba de ser entregat a l'Ajuntament barceloní.

Dur però lluminós

El monumental edifici de 25.000 metres quadrats, dissenyat per l'estudi de MBM Arquitectes, de Martorell, Bohigas i Mackay, amb una dura estètica exterior però molt més amable a l'interior gràcies a l'intel·ligent sistema d'entrada de la llum natural, s'obrirà al públic els dies 17, 18 i 19 amb motiu del festival Offf dedicat a la cultura digital.

El Dhub no tornarà a obrir les seves portes fins, com a mínim, a finals del 2013, per presentar les seves col·leccions conformades pels actuals fons del Museu d'Arts Decoratives, el Museu Tèxtil i d'Indumentària, el Museu de Ceràmica i el Gabinet de les Arts Gràfiques. Són més de 60.000 peces, que es començaran a traslladar el primer trimestre del 2013, des del Palau de Pedralbes, on s'exposen ara fins a finals d'any. L'altre subseu provisional del Dhub, al carrer Montcada, tanca el 27 de maig. Encara es desconeix quin ús tindrà aquest espai en el futur.

A més dels continguts patrimonials, que s'exposaran seguint el projecte museogràfic i museològic que ha d'elaborar Pilar Vélez (fins ara directora del Museu Marès), el Dhub tindrà un altre ús més professional i privat que involucrarà empreses i entitats del sector del disseny, tal com ha anunciat el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. L'Ajuntament està mantenint converses amb el Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i amb Barcelona Centre de Disseny (BCD) perquè puguin traslladar les seves seus a l'edifici de les Glòries, participant de la gestió del centre. Pel que fa al FAD, la decisió no serà immediata, ja que s'ha de sotmetre a la decisió dels seus socis. Aquest sistema mixt podria involucrar també en el Dhub la Fundació Mobile. Ciurana assegura que el Dhub no renunciarà a l'experimentació i la innovació, que ara centrava les activitats a la seu provisional del carrer Montcada.

Les futures activitats del museu s'articularan a partir del gran vestíbul de l'edifici, que s'ha concebut com una plaça pública coberta que unirà el carrer Àvila amb la plaça de les Glòries. Aquest espai serà de lliure circulació ja que a través d'ell s'accedirà també a la futura biblioteca del barri del Clot, inclosa dins de l'edifici. Botigues, una cafeteria i un restaurant (amb terrassa exterior, inclosa) i la immensa sala d'exposicions temporals se situen en aquest espai a peu de carrer.

En els pisos superiors se situen les sales d'exposició permanent i a dalt de tot un auditori de 320 places i un foyer polivalent. En el soterrani, està previst que s'instal·lin les oficines del museu i de les entitats privades, així com la sala de reserves i el centre de documentació.

Cent milions d'euros

La infraestructura del Dhub, que es va començar a construir el 2009, ha costat 100 milions d'euros. Un cop comenci a funcionar, el seu cost ordinari podria superar els 8 milions d'euros anuals, més que el pressupost del Museu Picasso, que no hem d'oblidar que genera molts recursos propis gràcies a ser el museu més visitat de Barcelona. El Dhub, doncs, és tot un repte de futur, en els temps de retallades que corren.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.