cultura

Per a les bones travessies

El Museu d'Empúries exposa un vas grec d'ofrenes del segle V en un estat de conservació excepcional

La concentració de restes de ceràmica ritual a la zona del port fa pensar en una àrea de culte

L'any 2008, durant unes excavacions al barri portuari de l'antiga Emporion, on era previst aixecar-hi els nous magatzems del museu d'Empúries, els arqueòlegs van fer una troballa excepcional: una concentració inesperada de fragments de diverses peces ceràmiques d'ús ritual, entre les quals destacava un vas conservat miraculosament íntegre i en un perfecte estat de conservació. Es tracta d'un vas grec d'ofrenes, un kernos, que els experts daten el segle V aC i que els mariners que salpaven o arribaven a port feien servir per demanar o agrair als déus una bona travessia. En realitat, els arqueòlegs es decanten pel culte a divinitats femenines com ara Demèter i Cora, de les quals sospiten que hi hauria hagut a la zona un santuari, per l'abundància de fragments de peces rituals semblants, cap a una trentena, localitzades al costat del kernos.

L'atuell, amb una base tubular originalment pintada de la qual sobresurten tres petits vasos comunicats entre ells i que eren destinats a les libacions amb vi, aigua, oli, llet o mel, va ser presentat ahir pels responsables del Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Empúries com una peça estel·lar de la seva col·lecció amb vista a la pròxima celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig. Es tracta, de fet, del primer kernos grec que s'exposa de manera permanent en un museu català, perquè mai fins ara se n'havia trobat cap en tan bon estat, i d'una qualitat comparable, van subratllar els arqueòlegs, als que s'han descobert a altres ciutats gregues de la Mediterrània. Les excavacions del 2008 van permetre també documentar per primera vegada el nivell de l'antiga platja i posar al descobert tres muralles que van del segle VI, data de la fundació de la ciutat, al II aC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.