cultura

Berros i virtuosos

Els Berros de la Cort estrenen avui el seu tercer disc, ‘Los nòstres vices e pecats' al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona

Marc Daunis: “El nostre so és ara molt més homologable en l'àmbit del folk europeu”

Ha de ser necessàriament un punt d'inflexió en la seva carrera artística. El grup gironí de música medieval Els Berros de la Cort estrena avui (22 h), al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Barcelona el seu nou disc, el tercer de la seva carrera, Los nòstres vices e pecats, que és el seu projecte artístic més ambiciós, una vegada ja han arribat a una maduresa artística encomiable, després de més de deu anys de trajectòria, sobretot en espectacles de carrer, però també amb incursions a l'escenari, i la gravació de dos discos: Els Berros de la Cort (Nufolk-Galileo MC, 2006) i Egregore (Nufolk-Galileo MC, 2008). Marc Daunis, de qui va partir la idea original d'aquest espectacle, i que és un dels productors musicals del disc, autogravat –Nufolk només en fa la distribució–, juntament amb David Picazo i Elda Daunis, explica que aquesta és, d'alguna manera, la “consagració” del grup: “El nostre so ara és molt més homologable en l'àmbit del folk europeu que no fins ara, perquè hem fet una evolució sense canviar l'essència, i això es pot percebre només escoltant els discos. Aquest tercer disc hauria de servir com a aval davant el món folkie, hauria de ser la nostra legitimació”. Daunis assegura que estan molt satisfets amb la gravació del disc: “És diferent als altres dos, és més homogeni, hi ha més coherència, el concepte és més clar perquè hi ha una mena de guió que lliga tots els temes, perquè l'àmbit geogràfic d'origen dels autors de les músiques és més reduït i són de la mateixa època, i perquè en les lletres ens hem limitat només a dos llibres.”

Tractats medievals

Daunis es refereix a les receptes i indicacions que contenen el Llibre de Sent Soví, el tractat culinari en català més antic que es conserva, compost a mitjan segle XIV, d'una banda, i el tractat eròtic, també medieval, Speculum al foder, una mena de manual del fotre, en català, del qual s'han conservat dos testimonis escrits datats del segle XV. És el primer tractat d'andrologia i higiene sexual europeu que inclou un apartat de posicions per al coit, semblant al que es proposa als tractats eròtics hindús.

El grup va realitzar un exhaustiu treball de recerca, en l'àmbit musical, recuperant i fent arranjaments de peces poc conegudes d'autors exclusivament catalans i occitans del segle XII al XV, com Berenguer de Palou, Guiraut de Borneilh, Raimon de Miraval o Beatriu, Comtessa de Dia. El tractament musical de les peces és proper al folk i, a través de contrafactes (canvi de lletres a les cançons triades), van crear noves composicions. La investigació, a més del camp de les lletres i la música, també es produeix en el camp de la interpretació, amb la utilització d'instruments d'època dels quals n'han esdevingut uns virtuosos, vents de doble canya, instruments de corda, percussions, cants i veus a l'uníson, amb un resultat que ells mateixos anomenen “punk medieval”, la qual cosa dóna una idea de la contundència del seu directe i de l'energia que són capaços de vessar sobre l'escenari. A més, sempre han intentat mantenir el vincle del seu discurs artístic, compromès socialment, amb l'actualitat, i aquesta ocasió no n'és una excepció.

Jordi Batallé, Jordi Comas Peligru, Elda i Marc Daunis, Alba Logan, Xus Jiménez i David Picazo són Els Berros de la Cort, que van estrenar aquest espectacle a La Mirona de Salt l'any 2010, però han introduït molts canvis respecte aquella actuació i la que van fer a la plaça dels Jurats a l'estiu del 2011, prescindint d'un component teatral que llavors hi era, però que no ha acabat de reixir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.