cultura

tarragonès

Tarragona, seduïda per la història amb Tàrraco Viva

La ciutat viu el cap de setmana més multitudinari del festival de reconstrucció romana amb més de 200 activitats

Espectacles sobre la pompa triomfal i la pantomima, principals novetats

Tot i la crisi i les retallades pressupostàries, Tarragona es deixa envair des d'avui i fins demà a la tarda per una legió d'aficionats a la història i amb ganes de reviure l'esplendor de la capital provincial ara fa dos mil anys. El festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva, que des del 17 de maig passat celebra a la ciutat la seva catorzena edició, engega des d'avui tots els motors per a una recta final de dos dies en què es podran veure més de 200 espectacles dedicats a mostrar diversos vessants de la vida de la societat romana.

El festival, que aspira a convertir-se en referent de la reconstrucció històrica a Europa i fins i tot liderar una xarxa d'àmbit continental, ja va despertar l'efervescència històrica ahir a la tarda amb la posada en marxa de la Fira de Roma als Museus del Món al Camp de Mart, dels espais de compres (la fira d'artesans de rèpliques arqueològiques i la taverna del gremi de llibreters), així com les veles d'activitats familiars als jardins Saavedra. També van començar les primeres visites al peculiar campament militar del camp de Mart, on aquest cap de setmana es podran veure exhibicions de les legions de l'Alt Imperi i les del tram final de la dominació romana, i que serà un dels epicentres ineludibles del cap de setmana a la ciutat.

Els moments més multitudinaris, però, són els diversos espectacles de reconstrucció a càrrec de grups locals i vinguts de la resta de l'Estat o fins i tot d'altres països. En aquest sentit, una de les novetats més esperades d'aquesta edició del festival serà la recreació de la Pompa Triumphalis o la cerimònia romana de la victòria que faran conjuntament l'entitat tarragonina Projecte Phoenix i la seva Legio VII Gemina i el grup de reconstrucció de música romana italià Ludi Scaenici. L'acte s'estrenarà avui a les vuit del vespre al camp de Mart.

Una altra de les novetats principals serà l'acte que s'encarregarà de clausurar el festival diumenge. A l'auditori del Palau de Congressos, l'Aula de Teatre de la URV i Zona Zàlata oferiran una pantomima situada a la casa d'una família patrícia amb què es promet contagiar felicitat.

Tot i que el pressupost del festival enguany s'ha hagut de rebaixar a la meitat i quedar-se amb tan sols 200.000 euros, l'organització ha fet un esforç per tal de mantenir l'ampli ventall d'activitats, amb una programació que farà difícil trobar un racó a la ciutat que no suposi un viatge en el temps.

LES XIFRES

200.000
euros
és el pressupost de la 14a edició del festival Tàrraco Viva, la meitat que el que es va tenir l'any passat.
10
dies,
des del 17 de maig passat, s'han dedicat a la ciutat a recuperar el seu passat d'època romana.

El patrimoni, escenari d'excepció

Molts dels actes tenen un teló de fons d'excepció com ara la vil·la dels Munts d'Altafulla, la necròpoli del parc central i l'aqüeducte de Tarragona, on avui es parlarà de l'espionatge.

Gladiadors, prostitutes i àpats de fa dos mil anys

Si un acte resumeix l'èxit del festival Tàrraco Viva, són les lluites de gladiadors a l'amfiteatre de Tarragona, on durant tot el cap de setmana es podrà veure en acció els italians Ars Dimicandi. Si s'opta per tallers més pràctics, Kuan Um ensenyaran a fer àpats romans a casa. L'associació local Thaleia, per la seva banda, torna a convertir les voltes del circ en un barri de prostitució.

Un epíleg pensat per al turisme a les nits d'estiu

El cicle Història viva serà el primer intent per mantenir viu l'esperit de Tàrraco Viva durant els caps de setmana d'estiu, amb els turistes com a públic. Els grups locals oferiran espectacles als monuments per ensenyar-los des d'un altre punt de vista. “Es tracta de demostrar que aquests eren llocs on en època dels romans passaven coses”, detalla Magí Seritjol, director de Tàrraco Viva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.