cultura

El claustre romànic de Palamós és una construcció antiga, segons alguns experts

El professor d'Història de l'Art de la Universitat de Girona Gerardo Boto creu que l'antiguitat del monument no admet gaires dubtes, però adverteix que cal esperar l'informe dels tècnics de Patrimoni per certificar-ne l'autenticitat

Els propietaris de la finca han obert avui les portes als mitjans de comunicació

El claustre romànic redescobert en una finca particular de Palamós és gairebé amb tota seguretat una construcció d'estil romànic del segle XII, segons el professor d'Història de l'Art de la Universitat de Girona (UdG) Gerardo Boto. La premsa i els especialistes han pogut visitar el monument aquest divendres per primera vegada després que diverses informacions aparegudes als mitjans de comunicació el situessin al centre de l'atenció mediàtica.

Després d'haver-lo pogut observar directament, Boto ha considerat que, segons el seu criteri, l'antiguitat de la peça no admet gaires dubtes. Amb tot, ha manifestat que prefereix deixar el veredicte final en mans dels tècnics de la Generalitat que ahir van accedir a l'emplaçament per realitzar les proves necessàries.

El desgast de la pedra i, sobretot, un emblema heràldic en forma de castell i que representa la corona de Castella, és una de les claus de l'origen del claustre.

Gerardo Boto ha accedit avui a la finca Mas del Vent, on hi ha la construcció, en la primera visita oberta a mitjans de comunicació, després que els propietaris de la masia permetessin ahir la presència dels tècnics de la Generalitat.

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Amics del Romànic, Juan Antonio Olañeta, tampoc té dubtes sobre l'autenticitat del claustre de Palamós. Olañeta, que és una de les persones que porta temps intentant accedir a la finca Mas del Vent de Palamós per comprovar si el monument és original, s'ha manifestat molt “impressionat” després d'haver pogut tocar el claustre amb les mans.

“Pel desgast d'algunes pedres, està claríssim que són originals”, ha constatat.

El president del consell d'administració de l'empresa Explotacions Agrícoles i Forestals Brugarol, propietària del terreny, Josep Comas, ha manifestat la seva predisposició a col·laborar amb la investigació i a acceptar el dictamen de la normativa patrimonial, si es confirma l'autenticitat del claustre.

Comas ha explicat que, entre la documentació que disposa l'empresa, figura el contracte de compravenda del monument a un particular a Madrid el 1958, pel preu final d'un milió de pessetes de l'època (6.000 euros).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.