cultura

Barcelona perd l'art precolombí

Jean Paul Barbier-Mueller es ven la col·lecció però negocia amb l'Ajuntament cedir un fons d'art africà

El Museu Barbier-Mueller del carrer Montcada es va inaugurar fa quinze anys

La celebració del quinzè aniversari del Museu Barbier-Mueller, tot just fa dues setmanes, no tindrà un final feliç. Jean Paul Barbier-Mueller ha comunicat a l'Ajuntament de Barcelona que s'ha venut la col·lecció completa d'art precolombí que l'any 1995 va cedir a la capital catalana per erigir, dos anys després, el museu que omple el Palau Nadal del carrer Montcada de ceràmica, pedra, fusta, metall, llana, plats, estatuetes, esteles, destrals, atuells i molts objectes i materials més que permeten conèixer l'art i els rituals de les cultures andines d'abans de l'arribada de Colom a Amèrica.

Tot aquest conjunt de peces, més de 300, marxarà de Barcelona a finals d'any. No ha transcendit a qui ha venut Barbier-Mueller la seva col·lecció, tot i que sí que primer la va oferir al mateix Ajuntament, i que el consistori va rebutjar l'oferta per la important inversió que comportava, “impossible d'assumir en el context econòmic actual”. Tot i que el conveni de cessió era vigent fins al 2015, una clàusula permetia a Barbier-Mueller vendre's la col·lecció en qualsevol moment.

No hi haurà un final feliç, o sí, si finalment Barbier-Mueller i el govern municipal signen un acord de préstec nou segons el qual el museu passi a tenir una nova especialitat: l'art africà. Les negociacions estan “en la bona direcció, perquè el senyor Barbier-Mueller no desitja que el patrimoni cultural de Barcelona en surti perjudicat”, segons fonts de l'Ajuntament. Malgrat tot, s'està pendent de concretar el nombre de peces que es traslladarien a la ciutat, i, molt important també, quan se'n faria efectiu el trasllat. En principi, s'estaria parlant d'un acord per un període de deu anys. Les mateixes fonts han indicat que, pel museu, la cessió d'aquest fons d'art africà seria “fantàstica” i que, en cap cas, la seva vàlua artística és inferior a la de la col·lecció precolombina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.