cultura

Urbà Lozano nodreix l'oferta narrativa amb una nova novel·la

Planteja una sèrie d'històries bilaterals que tenen com a punt en comú el desig irracional i primitiu

L'última novel·la de l'escriptor d'Alginet Urbà Lozano, La trampa del desig, ens endinsa en una sèrie d'històries, en principi bilaterals, que tenen com a punt en comú el desig més irracional i primitiu. L'obra, guanyadora del XXIII Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, barreja magistralment el vocabulari peculiar riberenc pròxim al gènere costumista, la sensualitat descriptiva i suggerent de la narració eròtica, la intriga de la novel·la negra i la precisió geogràfica i cronològica de la novel·la històrica.

A cada capítol, Lozano ens situa a un indret i una temporització diferent, que abasta des de l'Alginet actual o el dels anys 70-80 a la Sevilla de preguerra, la Mallorca en el moment d'esclat de la guerra civil, els camps d'arròs suecans de postguerra o els Balcans de l'any 91. Uns rerefons històrics que ajuden a teixir unes històries que tenen en comú uns passats convulsos, unes relacions silenciades, unes convivències estranyes i uns desitjos profunds.

Els personatges que hi apareixen, a priori desconnectats entre ells, aniran conformant una xarxa de relacions que acabarà en el punt on tot comença: Alginet. I és que la novel·la inclou autèntics passatges homenatge a aquest poble de la Ribera, del qual l'autor no només ha volgut anomenar clarament, sinó que també ha volgut fer un repàs històric als canvis socials, personals i polítics que s'hi han esdevingut amb el pas del temps.

Un exemple paradigmàtic d'aquests el trobem al capítol 10, un passatge exquisit que repassa la vida de tot un poble: des dels canvis que han patit els carrers i les places, els apel·latius i malnoms genuïns o els esdeveniments polítics en arribar la democràcia.

Aquest afany descriptiu i aquest to veraç de l'autor fa que, gràcies a l'exhaustivitat, el lector es submergisca en cadascun dels passatges de la novel·la: no només en aquells que ens són més familiars, sinó també aquells que fan referència a altres temps o altres indrets geogràfics i situacions socials ben alienes a nosaltres, com ara la guerra dels Balcans.

Assegura l'autor que ha volgut basar-se en aquest conflicte bèl·lic “per fer aflorar els instints més primitius que es donen en aquest tipus de situacions extremes. I Bòsnia és un conflicte molt proper”.

Tot plegat, una novel·la polièdrica amb vora 400 pàgines en les quals no només trobarem la dicotomia tan literària entre la raó i el desig, sinó que caminarem de la mà dels seus personatges per diferents espais cronològics i geogràfics que ens descriuran els desitjos personals més profunds i inconfessables. Una magnífica opció per encetar les vesprades d'estiu i endinsar-nos en la pluralitat d'històries a què ens apropa l'escriptor de la Ribera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.