cultura

10 anys deixant petja

‘Gavarres' celebra el desè aniversari amb una festa i amb un dossier dedicat als ‘Homenots' i un llibre que recull tots els articles de Miquel Pairolí publicats a la revista

‘18 mirades', de Miquel Pairolí, vol ser un homenatge a l'escriptor mort ara farà un any

Han passat deu anys des de l'aparició del primer número de Gavarres. Deu anys i vint-i-una revistes que han contribuït, sens dubte, a arrelar territori i a donar veu a tots aquells qui generalment no en tenen. Per Àngel Madrià, director editorial de la revista, Gavarres ha assolit els principals objectius que ja van apuntar al primer número, publicat el 2002, que són “crear una que eina perquè tot aquell qui tingués relació amb les Gavarres i el seu entorn [des de l'Ardenya al Baix Ter, passant per les muntanyes de Begur i Torroella de Montgrí] s'hi pogués sentir identificat”. Madrià també afirma que “crec que hem aconseguit d'alguna manera difondre aquest patrimoni i ajudar a valorar-lo, sobretot pel que fa al vessant humà, gràcies a l'aposta per un model periodístic que s'està perdent i que no és altre que el d'anar directe a les fonts sense additius”.

Coincidint amb el desè aniversari, la revista ha publicat un article commemoratiu a càrrec del seu director, Pitu Basart, i ha dedicat el seu habitual dossier als Homenots. Aquest, que consta de 60 pàgines, està dedicat als homes i dones que han deixat petja a les Gavarres, l'Ardenya, el Montgrí i els pobles que l'envolten.

L'èxit d'aquest model de revista ha permès a l'editorial ampliar l'àmbit a altres territoris del país. Sense anar més lluny, fa sis anys que l'Editorial Gavarres publica amb la mateixa “filosofia” la revista Cadí-Pedraforca (Alt Urgel, Berguedà, la Cerdanya), Les Garrotxes (Garrotxa, Pla de l'Estany, la Vall de Camprodon i la Vall de Llémena) i Alberes (Salines, l'Empordà, el Rosselló i el Vallespir).

Les mirades de Pairolí

Dins aquest marc de celebració, l'Editorial Gavarres també ha volgut retre un sentit homenatge en forma de llibre al malaurat Miquel Pairolí, un dels seus principals col·laboradors, que va morir aviat farà un any, concretament el dia 6 de juliol. Titulat Miquel Pairolí. 18 mirades, en aquest s'hi recullen els 18 articles de l'escriptor de Quart publicats a la secció Una mirada en el paisatge de la revista Gavarres al llarg de nou anys, des del juny de 2002 al juny de 2011. Àngel Madrià remarca que aquest projecte el van coordinar amb el mateix escriptor fins una setmana abans de la seva mort.

Les 18 mirades comencen amb un article dedicat al Castell de Palol i acaben al Pedró de Pals, passant per la descripció de paisatges tant suggeridors com Sant Sebastià, Castell, Santa Coloma de Fitor, Sant Maurici o Roca Ponça, Puig d'Arques. El volum inclou fotografies de Xavier Albertí.

Celebració dissabte, a Girona

Per celebrar aquest desè aniversari, Gavarres ha programat una festa a la plaça Independència de Girona que tindrà lloc dissabte a partir de les cinc de la tarda. Entre els actes programats destaquen els tallers i demostració d'oficis de les Gavarres, com ara de ceràmica, escombres de bruc, carboneres, fabricació de carracs i taps de suro. A més d'aquest tribut als oficis que s'estant perdent o ja s'han perdut, hi haurà un taller sensorial sobre la interacció del tap de suro amb el vi, un concert a càrrec del Grup de Cambra de la Jove Orquestra de Cassà i la pr esentació del número 21 de Gavarres i del llibre 18 mirades, de Miquel Pairolí. Al final de l'acte se servirà vi del cellers Sota els Àngels i Can Sais amb coca de la fleca pastisseria Casa Moner.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.