cultura

arqueologia

Un passeig per l'esplendor de Pompeia i Herculà

Una exposició virtual reconstrueix al Museu d'Empúries les ciutats sepultades per l'erupció del Vesuvi l'any 79 dC

Una exposició virtual que incorpora les últimes tecnologies i un documental en 3D permet passejar des d'ahir, al Museu d'Empúries, per les ciutats de Pompeia i Herculà, a Itàlia, just abans i després que quedessin sepultades per l'erupció del Vesuvi l'any 79 dC. Un equip d'historiadors, arqueòlegs i vulcanòlegs han col·laborat en aquest muntatge que aspira a acostar el visitant a aquestes dues ciutats llegendàries amb el màxim rigor i detall.

Així, a través de pantalles tàctils, projeccions hologràfiques, taulells interactius i mosaics virtuals, es pot visitar l'inaccessible Nimfeu de Baixa, actualment submergit a set metres sota el nivell del mar, o descobrir peça a peça el Teatre d'Herculà, aixecat a l'època d'August i que avui continua colgat per més de vint metres de terra volcànica, a més dels mosaics de la Casa del Faune, la mansió senyorial més important de l'època romana que s'ha conservat fins ara, o el fòrum de Pompeia o les termes centrals.

Les darreres hores de Pompeia i Herculà, que estarà oberta fins al 9 de setembre, és el fruit d'una investigació interdisciplinària impulsada l'any 2000 pel Museu Arqueològic Virtual d'Herculà. Tot i que a Empúries ha viatjat una versió reduïda del projecte original, s'hi pot veure el més destacat a través de tretze àmbits diferenciats i una cinquantena d'instal·lacions tècniques amb les quals els organitzadors es proposen, com va explicar ahir el director del museu d'Herculà, Cio Cacciola, transmetre la passió per l'arqueologia a les noves generacions. A Itàlia, des que es va presentar, ja l'han vista 100.000 persones. Empúries és la primera destinació europea d'una gira que ha portat el muntatge a Xile i que a la tardor arribarà a Barcelona.

Un complement didàctic del jaciment

La directora del Museu d'Empúries, Marta Santos, va remarcar ahir l'interès de l'exposició perquè complementa els vestigis empordanesos, on també es conserven elements com ara les termes o el fòrum romans. La inauguració de la mostra va coincidir amb l'obertura de la 66a edició del Curs d'Arqueologia que se celebra al jaciment, amb una trentena d'estudiants internacionals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.